Marjolein Buth overhandigt de cheque aan de bestuursleden (v.l.n.r.) Kalle, Van den Boogert en Schuring (Foto: Kees van Rixoort).
Marjolein Buth overhandigt de cheque aan de bestuursleden (v.l.n.r.) Kalle, Van den Boogert en Schuring (Foto: Kees van Rixoort).

Flakkeezenspel op de markt met dank aan jongerenraad Rabobank

Algemeen 811 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Twee leden van de jongerenraad van de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden hebben ervoor gezorgd dat het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een mooi bedrag kan bijschrijven: twee keer duizend euro. Het museum gebruikt het geld voor een nieuw initiatief, met het oog op de lange wintermaanden: het Flakkeezenspel.

Door Kees van Rixoort

Het Flakkeezenspel is een variant op het Oudhollandse Keezenspel, dat al jaren op de markt is. Het is ook een variant op Mens-erger-je-niet. Bij het Flakkeezenspel gebruiken de spelers echter geen dobbelstenen, maar een stok kaarten om hun pionnen binnen te krijgen.

De pionnen heten loapers en de route die ze moeten loapen is de Omloop van Goeree-Overflakkee, over de dijk, de Diek natuurlijk. Het startpunt is steeds de Kaai en de eindbestemming van de pionnen is de Voorstraat. Wachtende loapers moeten langs de Diek op het gors gaan staan.

Het Flakkeezenspel kent drie varianten. Naast de Flakkeese variant, zijn er de Goereese en de Goeree-Overflakkeese variant. Op Flakkee heeft de boer de meeste macht, op Goeree de vrouw en op Goeree-Overflakkee delen beiden de macht. Het spel is te spelen door twee tot zes spelers.

Het Streekmuseum heeft het Flakkeezenspel grotendeels op Goeree-Overflakkee laten maken. De houten borden zijn gemaakt door Zebra Prints in Middelharnis, het inkleuren is uitgevoerd door deelnemers van de dagbesteding van Zuidwester, het boekje is gedrukt door Koppelaar Mix Media en de stof voor de textiele zak waar alles in zit, is geleverd door de Lapjesschuur in Dirksland.

Maatschappelijk doel

De financiering was uiteraard ook belangrijk. Daar zorgen Marjolein Buth en Martijn Groenendijk voor. Zij zijn lid van de jongerenraad van de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden. Alle leden mogen jaarlijks duizend euro uit het Coöperatief Dividend van de bank besteden aan een maatschappelijk doel. Marjolein en Martijn kozen voor het Streekmuseum.

“Het Streekmuseum is iets waarvan je hoopt dat het open blijft”, zei Marjolein na het overhandigen van de cheque aan enkele bestuurders van het museum in Sommelsdijk. “Het is iets moois op Flakkee, dat de geschiedenis levend houdt en met mooie initiatieven komt. Zoals dit spel. Leuk om één keer per jaar Sinterklaas te spelen.” Martijn, haar mede-jongerenraadslid, kon niet aanwezig zijn bij de feestelijke overhandiging.

Het Flakkeezenspel is spoedig te koop bij het Streekmuseum. Het kost 34,50 euro en de opbrengst is bestemd voor het museum. Het museum zelf is momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar de museumwinkel is met toestemming van de gemeente geopend. Het spel is ook te koop via de website van het Streekmuseum.

Uit de krant