Dichtgegroeide sloot door overmaat aan meststoffen in het water (Foto: Water Natuurlijk).
Dichtgegroeide sloot door overmaat aan meststoffen in het water (Foto: Water Natuurlijk).

“Er is al heel veel gedaan om waterkwaliteit te verbeteren”

Algemeen 660 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - “Onze waterkwaliteit is de slechtste van Europa. De zorg voor verbetering is door het waterschap Hollandse Delta decennialang verwaarloosd.” Was getekend Water Natuurlijk, dat forse kritiek uitte op het waterschapsbestuur. “De verantwoordelijk heemraad belooft een inhaalslag, maar voorlopig heeft het maken van nieuwe plannen prioriteit. De uitvoering moet wachten.” Die verantwoordelijke heemraad is Johan van Driel. Hij bestrijdt echter het beeld dat Water Natuurlijk oproept dat er niets gebeurt. “Er is al heel veel gedaan de afgelopen jaren.”

Door Gert Klok

Van Driel somt een flink rijtje resultaten op, wat volgens hem aantoont dat er echt wel veel gebeurt om de waterkwaliteit te verbeteren. “We hebben meer dan 14.000 meter natuurvriendelijke oevers aangelegd in het hele gebied. Een natuurvriendelijke oever zorgt voor meer variatie in het waterleven en daardoor verbetert ook de waterkwaliteit in deze watergangen.” Ook is al meer dan 450 kilometer aan akkerranden aangelegd. Van Driel: “Via een regeling stimuleren we boeren om akkerranden aan te leggen en die vormen een mooie buffer tussen de akkers en watergangen. Hierdoor komen er minder gewasbeschermingsmiddelen in het water terecht en verbetert de waterkwaliteit. Op Goeree-Overflakkee hebben we het project ‘Schoon erf, schone sloot’ uitgevoerd. Dit succesvolle project was erop gericht dat de middelen die bollentelers gebruiken om hun bollen te wassen, niet in de sloot terecht komen. Een mooi voorbeeld waarbij we de vervuiling van het water bij de bron aanpakken.”

Leefomgeving te leen

Het is voor Nederlandse waterschappen niet altijd even makkelijk om de waterkwaliteit op peil te krijgen en te houden. De Nederlandse grond bestaat op veel plekken uit verschillende veenlagen. “Door de droge zomers zakt het waterpeil steeds verder en daardoor komen schadelijke stoffen als stikstof en fosfaat vrij, stoffen die van nature al aanwezig zijn in de natuur”, aldus Van Driel. Ook de gewasbeschermingsmiddelen die door agrariërs werden en worden gebruikt, hebben een schadelijke invloed op de waterkwaliteit. “Door maatregelen zoals de akkerranden en natuurvriendelijke oevers gaat het nu al beter met de waterkwaliteit.”

De zorgen van Water Natuurlijk over de waterkwaliteit in Hollandse Delta deelt Van Driel. “De waterkwaliteit van onze watergangen is op een aantal plaatsen heel goed. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoeken naar de visstand. Die moeten we bij wijze van spreken ‘s avonds uitvoeren, omdat de vissen ons anders zien aankomen, zo schoon is het water. Tegelijkertijd zijn er ook plekken waar het nog beter kan en moet. Dat is ook mijn ambitie als heemraad water en klimaat. Onze leefomgeving hebben we te leen van onze kinderen en kleinkinderen. Dus moeten we deze leefomgeving beschermen en waar mogelijk nog beter doorgeven. Dat betekent dat we de achterstand die we hebben opgelopen op het verbeteren van de waterkwaliteit moeten inlopen.”

Achterstand inlopen

De achterstand waar Van Driel op doelt, wordt pijnlijk duidelijk bij het overzicht waarin de waterkwaliteit van verschillende landen wordt vergeleken (zie afbeelding). Nederland bungelt daar troosteloos onderaan, “beschamend” volgens Water Natuurlijk. “Een fractie meer dan 0 procent van deze grote wateren voldoet aan de minimale Europese normen. Dit beeld geldt ook voor de Hollandse Delta. Voor de kleinere wateren, en dat betreft 90 procent van het water binnen ons waterschap, hebben we zelfs geen doelstellingen. De kleine wateren zijn de haarvaten van het systeem. Een slechte kwaliteit daar heeft rechtstreekse gevolgen voor de grotere wateren. Aan plannen is geen gebrek. De uitvoering is waar het aan schort en dat is wel waar het om gaat.”

Van Driel herkent zich deels in het beeld dat het waterschap zich lange tijd te veel heeft gericht op de waterkwaliteit van de grotere wateren en de Europese normen waaraan moet worden voldaan. Daarnaast heeft het waterschap volgens de heemraad in het verleden te lang gedacht dat ze alles zelf wel kon oplossen. “Sinds twee jaar is daar echt een kentering is gekomen. We zoeken nu veel vaker de samenwerking. Daar moeten we het van hebben om verbeteringen aan te brengen.” Ook is er volgens Van Driel nu veel meer focus op de kleine wateren. “Het water loopt vanuit de sloten uiteindelijk in de grote waterlichamen.” Sommige projecten hebben inderdaad vertraging opgelopen, weet de heemraad. “We willen de achterstand versneld inlopen, maar kiezen daarbij wel voor kwaliteit en zorgvuldigheid boven snelheid en kwantiteit.”

Extra duwtje

Met het aangenomen amendement ligt er volgens Water Natuurlijk een opdracht van het bestuur om naast het stellen van nieuwe doelen concreet aan de slag te gaan met verbetering van de waterkwaliteit. Van Driel ziet het amendement vooral als een extra duwtje. “Die opdracht voeren we nu ook al uit.”

Vergelijking waterkwaliteit tussen Europese landen, waarbij Nederland helemaal onderaan staat (Bron: EEA).

Uit de krant