Afbeelding

Sommelsdijkse aannemer vindt provincie veel te star

Algemeen 747 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Bouwbedrijf Van den Boogert vindt de provincie Zuid-Holland veel te star met haar afwijzing van de beoogde bedrijfsvestiging aan de Rijzenburgseweg in Sommelsdijk.

Door Jan van Ommen/Persbureau Cerberus

Van den Boogert zit nu nog in het dorp, maar groeit daar uit zijn jasje, bleek woensdag bij de Raad van State. Toen vader Peter en zoon Patrick de kans zagen om een bedrijfsperceel aan de Rijzenburgseweg te kopen, grepen ze die met beide handen aan. Zij dachten dat het geen probleem was om hun bouwbedrijf daarheen te verhuizen. Er zat immers al een tijdje een bouwbedrijf. Het perceel ligt dicht bij het dorp en er is veel meer ruimte om te groeien.

Aanvankelijk leek de gemeente Goeree-Overflakkee niet zo happig, legde Patrick van den Boogert tijdens een rechtszaak aan staatsraad Jaap Hoekstra uit, “maar uiteindelijk zag de gemeente het ook zitten. Want er wordt een knelpunt in het dorp opgelost. Al het verkeer van en naar Van den Boogert hoeft straks niet meer door het dorp.”

Alles leek koek en ei, totdat de provincie Zuid-Holland met een reactieve aanwijzing kwam. Volgens Zuid-Holland ligt het perceel ten zuiden van de Staverseweg in het open agrarische buitengebied. Daar mogen wel agrarische bedrijven zitten, maar geen bouwbedrijf zoals Van den Boogert, zeker niet als er op omliggende bedrijventerreinen nog plek is.

Oostplaat

Maar Van den Boogert wil niet naar Oostplaat of Dirksland verkassen. ‘We hebben al flink geïnvesteerd in dit perceel. Als het niet doorgaat, komen we in de problemen,’ aldus Van den Boogert. Diens raadsman en de gemeentewoordvoerder lichtten toe dat het gebiedje rond de Rijzenburgseweg al lang niet meer het open polderlandschap is dat Zuid-Holland wil beschermen. “Er zitten diverse bedrijven, waaronder een tuincentrum en een groot bollenbedrijf. Dat is niet alleen agrarisch, maar ook een handelsbedrijf. Verder zit er nog een op- en overslagbedrijf voor agrarische producten. Al met al leveren die bedrijven veel meer en intensiever vrachtverkeer op dan Van den Boogert. Zelfs een gemiddeld akkerbouwbedrijf heeft veel meer trekker- en vrachtwagenverkeer dan het bouwbedrijf”, aldus de raadsman. Van den Boogert voegde er nog aan toe dat de bouwplannen voor het bedrijf naadloos aansluiten op de typisch agrarische bebouwing in de omgeving. “Wij vallen straks niet eens op. En er komt ook nog een hoge groenstrook om het bedrijf.”

De Raad van State gaat de komende weken bekijken of het plan toch nog past in het gebied net ten zuiden van Sommelsdijk. De uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Uit de krant