Afbeelding

Proviandkastje als afscheidscadeau

Algemeen 563 keer gelezen

STELLENDAM - Stellendam heeft een primeur: bij de Gereformeerde Kerk is vorige week een proviandkastje geplaatst. De pas benoemde diaken Gertjan Moerkerk maakte het mooie weerbestendige voorraadkastje en vertrekkende diaken Leni Blokland mocht het onthullen, samen met de voorzitter van de diaconie, Jan Weeda.

Leni was degene die dit idee tegenkwam en er direct enthousiast over was en het deelde met de anderen. Die werden ook door haar gedrevenheid aangestoken en besloten dit kastje bij haar afscheid te kunnen aanbieden. Gertjan en zijn vrouw Annemieke zorgden ervoor dat het kastje, gevuld en wel, bij de Gereformeerde Kerk in Stellendam bevestigd werd. Leni mocht het kastje onthullen en ze deed dit met veel voldoening.

Het motto bij dit proviandkastje is ‘Pak wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen’. Zo help je elkaar. Het gaat hierbij wel om artikelen die goed, ongebruikt en houdbaar zijn. Het doel van dit kastje is aan de ene kant het tegengaan van voedselverspilling en aan de andere kant het helpen van buurtgenoten.

Maar Leni, die al jaren de gezamenlijke voedselbankactie van de kerken in Stellendam organiseerde, werd vooral gegrepen door het feit dat je met dit kastje dorpsgenoten kunt helpen. Zij heeft, als een goede diaken, altijd oog voor de medemens die het minder heeft, de kwetsbaren in onze omgeving of verder weg, en heeft zich daar al vele jaren op allerlei manieren voor ingezet.

Naast de kerk

Het kastje heeft een mooie plek naast de kerk gekregen en iedereen wordt opgeroepen om producten eruit te halen als daar behoefte aan is. Maar er kunnen ook artikelen in het kastje geplaatst worden, die men kan en wil missen. “Zo kunnen we allemaal andere buurtgenoten helpen, in het bijzonder diegenen die niet veel te besteden hebben. Loop er eens langs en vertel het door: dit levensmiddelenkastje hangt bij de ingang van de Gereformeerde Kerk aan de Kerkhoflaan. We hopen dat het bij veel mensen bekend zal worden dat het kastje bedoeld is om elkaar te helpen en dat men de weg naar het kastje zal weten te vinden!” aldus het kerkbestuur.

Uit de krant