De Nederlandse kottervloot krijgt het de komende jaren zwaar voor de kiezen. (Foto W.M. den Heijer)
De Nederlandse kottervloot krijgt het de komende jaren zwaar voor de kiezen. (Foto W.M. den Heijer)

Vissers-actiegroep EMK houdt de zaak scherp

Algemeen 334 keer gelezen

STELLENDAM - Op donderdag 22 oktober heeft visserman Dirk Kraak, die voorzitter is van actiegroep EMK, in het praatprogramma ‘5 Uur Show’ van SBS6 een brief gestuurd naar LNV-minister Schouten. In de brief vraagt actiegroep EMK of Schouten de zorg van de vissers deelt en of zij bereid is om het huidige regeringsbeleid ten aanzien van windmolens op zee te heroverwegen.

Door Willem M. den Heijer

Eendracht Maakt Kracht (EMK) houdt daarmee de zaak scherp want eerder in oktober stuurde de actiegroep al een protestbrief naar alle Europarlementariërs. Tot op heden heeft EMK enkele reacties mogen ontvangen, maar die kunnen nog geen glimlach bij de verontruste vissers losmaken. En aangezien de impact van windmolenparken op het mariene milieu en de visbestanden niet goed in kaart is gebracht en er bij de overheid zowel als bij de natuurorganisaties sprake is van zware onderschatting maken de Nederlandse vissers en hun Europese collega’s zich ernstig zorgen. Het welzijn van het mariene milieu en hun toekomst staan op het spel, zo vinden zij. Zij zijn per slot van rekening volkomen afhankelijk van het welzijn van de natuur.

Lef

In de uitzending van het praatprogramma mochten EMK-voorzitter Dirk Kraak en visserman Martijn van den Berg, die op de TX-19 vaart, hun hart luchten. De vissers zien het somber in. Er vinden al lang veranderingen plaats, maar zij hebben sterk de indruk dat windmolens de boel onderwater nog verder in disbalans brengen. De industrialisatie van de Noordzee gaat steeds grotere vormen aannemen. In de brief pleiten de vissers voor een prominente plaats in het overleg. ‘Het gaat om óns werkterrein, waar nieuwkomers het nu voor het zeggen hebben. Ik ben benieuwd of Schouten het lef heeft om bij die nieuwkomers aan de bel te trekken en het nu gevoerde beleid te heroverwegen’, aldus EMK-bestuurslid Jaap Tanis. De brief is ook naar dertien fractievoorzitters gestuurd.

Uit de krant