Afbeelding

'Inwoners in regio zijn steeds waterbewuster'

Algemeen 194 keer gelezen

REGIO - Uit onderzoek van de waterschappen blijkt dat inwoners in de regio van het Waterschap Hollandse Delta zelf meer willen doen om wateroverlast en droogte op te lossen.

"In het kader van de campagne Wat een Waterbaas! hebben we onderzoek laten doen naar het waterbewustzijn onder alle inwoners uit ons gebied", aldus het waterschap. "Over het algemeen zijn het de inwoners boven de 50 jaar die meer waterbewust zijn dan jongere generaties. Wel zijn het vooral de mensen in de leeftijdscategorie 18 t/m 35 jaar die zich meer willen inzetten voor waterveiligheid." Het onderzoek is uitgevoerd onder bewoners van boven de 18 jaar, woonachtig op de Zuid-Hollandse Eilanden.

'We moeten allemaal meedoen om wateroverlast of -tekort op te lossen', zo vindt 66 procent van de inwoners uit de regio. "Gelukkig is de meerderheid van de mensen bereidt daar zelf een steentje aan bij te dragen. Hoe doe je dat? Dat kan op verschillende manieren. Iets meer dan de helft (52 procent) van de mensen met een tuin heeft bijvoorbeeld de tegels in de tuin vervangen door gras of planten. Op deze manier kan regenwater de grond intrekken en voorkom je wateroverlast", aldus het waterschap.

Andere voorbeelden zitten in de omgang met afval. Zo weet volgens Hollandse Delta 68 procent van de mensen dat vochtige doekjes en tampons in de afvalbak thuishoren en 60 procent dat frituurvet gescheiden moet worden ingeleverd. "Een actieve bijdrage aan het verminderen van afval wordt gedaan door de 44 procent van de inwoners die biologische schoonmaakmiddelen gebruikt en een derde van de tuinbezitters die biologische bestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Daarnaast haalt 20 procent van de inwoners uit ons gebied regelmatig zwerfafval uit het water of weg van de slootkant. Tot slot heeft 26 procent van de deelnemers aan het onderzoek een regenton geplaatst (ongeveer de helft van de tuinbezitters) en heeft 13 procent het dak van de schuur vergroend door bijvoorbeeld de aanleg van een sedumdak."

Uit de krant