Medewerkers van De Wereldwinkel voor het pand. Rechts: Yonne Mous en Ineke Beukers (Foto: Adri van der Laan).
Medewerkers van De Wereldwinkel voor het pand. Rechts: Yonne Mous en Ineke Beukers (Foto: Adri van der Laan).

Wereldwinkel Goeree-Overflakkee viert 20-jarig bestaan met kortingsactie

Algemeen 770 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De Wereldwinkel bestaat twintig jaar en deze bijzondere winkel viert dit feit met een actie voor hun klanten: tot en met 17 oktober 20 procent korting op alle artikelen, met uitzondering op food. Bestuursleden Yonne Mous en Ineke Beukers vertellen graag iets over het reilen en zeilen van de Wereldwinkel aan het Zandpad in Middelharnis.

Door Adri van der Laan

Afgelopen vrijdag - 9 oktober - was het precies twintig jaar geleden dat de Wereldwinkel Goeree-Overflakkee werd geopend. Het begon met een verkooptafel, geïnitieerd door Corrie de Wolf, vrijwilligster van het eerste uur, in een ruimte van de Gereformeerde Kerk van Middelharnis. Maar al vlug kreeg men de beschikking over een pandje aan het Spuiplein achter de ‘winkeldiek’ in Middelharnis. Een kleine tien jaar is men vanuit dat karakteristieke pandje actief geweest. “Het pandje was oud en lag wel wat achteraf en daarom werd er gezocht naar een ander pand”, herinnert Ineke zich. Men vond uiteindelijk een mooie moderne winkelruimte in het pand Diekmeesters op D’n Diek (ongeveer tegenover de Hema). In het pand op D’n Diek is alle ruimte om de artikelen voor de verkoop op een aantrekkelijke wijze te presenteren.

Evenals voor het overgrote deel van de detailhandel, is het ook voor de eilandelijke Wereldwinkel geen gemakkelijk jaar geweest. “Ook wij hadden natuurlijk te maken met de coronacrisis. In het voorjaar zijn we vier weken helemaal dicht geweest en dat heeft tot gevolg dat er minder omzet was en dus minder inkomsten. Daar komt nog bij dat we een echte cadeauwinkel zijn, door de intelligente lockdown werden verjaardagsfeestjes en dergelijke ook niet meer gegeven.” Geen verkoop hier heeft ook zijn weerslag op de producent ver weg. De ideologische reden waarom de 28 vrijwilligers de Wereldwinkel runnen. Verkoop hier betekent inkomsten en verbetering van de leefsituatie bij de producent elders. Maar gelukkig gaat de verkoop momenteel wat beter, aldus Yonne Mous.

Prins Maurits

De Wereldwinkel in Middelharnis heeft een unieke bedrijfsvoering. Wereldwinkels elders in het land worden volledig gerund door vrijwilligers. In de winkel in Middelharnis zijn van maandag tot en met donderdag, met uitzondering van de schoolvakanties, de leerlingen van de Pro-afdeling van CSG Prins Maurits te vinden. Dit is een bijzondere samenwerking. Volgens de vrijwilligers van de Wereldwinkel sluit de samenwerking met de Prins Maurits perfect aan bij de ideële doelstelling van de Wereldwinkel. Kinderen en jongeren worden kansen geboden om zich verder te ontwikkelen. Niet alleen in Middelharnis, maar óók ver weg.

De leerlingen zijn dagelijks in de winkel te vinden. Ze worden begeleid door een docent, worden onderwezen in alle bijkomende taken die nodig zijn om een winkel te runnen. Zij richten een tafel in aan de hand van een thema, werken achter de schermen en ze helpen de klanten. Hiermee creëert de Wereldwinkel kansen voor de toekomst van deze leerlingen. Leerlingen die behoren tot een groep die ‘leert door te doen’. Vanuit de Prins Maurits vinden ze het bijzonder dat “we elkaar vinden in de belangenbehartiging van jongeren in Middelharnis maar ook daarbuiten”. Men spreekt de hoop uit dat dit initiatief verder mag doorgroeien en verder doorontwikkeld gaat worden.

Vrijwilligers

De Wereldwinkel heeft momenteel voldoende vrijwilligers die op de vrijdag en de zaterdag en in de schoolvakanties, de winkel bemensen en zorgdragen voor de organisatie. Zonder de tomeloze inzet van alle vrijwilligers de afgelopen 20 jaar had de winkel in Middelharnis niet kunnen uitgroeien tot wat zij nu is. Iedere vrijwilliger heeft met zijn of haar kundigheid en enthousiasme een steentje bijgedragen. Nee, een steen. Het is dan ook een groot verlies dat hen in korte tijd twee zeer betrokken vrijwilligers zijn ontvallen: Olfert Dapper en Corrie Huising.

De vrijwilligers van de Wereldwinkel wijzen erop dat het mogelijk is voor bedrijven, instanties of ondernemers om kerstpakketten samen te stellen en te bestellen voor haar werknemers of voor relaties. Er is keuze uit het grote assortiment, dat de Wereldwinkel binnen haar muren heeft. Zowel food als non-food. Waaronder de ‘Doppers’, nog steeds populair en de heel veel verschillende smaken van Tony’s Chocolonely. Wat is er mooier om tijdens de donkere dagen een fairtrade cadeau te schenken. Men verrast niet alleen de werknemer of de klant maar zorgt tevens dat een ondernemer ver weg een beter leven kan hebben voor zichzelf en de gemeenschap waarin zijn of haar bedrijf staat. Heeft men als bedrijf of ondernemer een keuze gemaakt dan worden de pakketten door de leerlingen van de Prins Maurits samengesteld en ingepakt.

Aanbod Wereldwinkel

Wereldwinkel Goeree-Overflakkee heeft een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht worden volgens fair trade normen.
In de winkel kun je ook terecht voor thee, grootverpakking bonen en gemalen koffie, biologische wijnen, cadeaupakketten.

Het doel van de vrijwilligers van de Wereldwinkel is niet winst maken maar aandacht vragen voor fair trade en meer omzet maken in de eerlijke handel voor de zilversmeden, de wevers, de pottenbakkers en de koffieboeren en alle andere producenten in o.a. Afrika, Nepal, Sri-Lanka, Zuid- en Midden- Amerika. Doordat men bij de Wereldwinkel voor producten die op een eerlijke en duurzame wijze zijn gemaakt een eerlijke prijs betalen aan producenten kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen. Door producten bij de Wereldwinkel te kopen, draag je bij aan een goed huis, goede voeding, scholing voor kinderen en goede medische voorzieningen.

‘Kopen in de Wereldwinkel, de leukste manier om iets te veranderen in de wereld’, zo luidt het devies.

Uit de krant