De teststraat in Middelharnis.
De teststraat in Middelharnis.

Capaciteit coronateststraat ruim verdubbeld, nieuwe besmetting in Nieuw Rijsenburgh

Algemeen 1.171 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds halverwege dit jaar heeft het eiland een eigen testraat in Middelharnis. Door de stijgende vraag naar testen is de maximale capaciteit aanzienlijk opgeschaald. Waar eerst maximaal 750 mensen per week getest konden worden, zijn dat er nu 1800. Ook is de teststraat nu zes dagen per week open in plaats van vijf.

Door Erwin Guijt

Eilanden-Nieuws sprak met de GGD Rotterdam-Rijnmond over de opschaling. “We hebben enige tijd de capaciteit niet kunnen ophogen door de beperkte laboratoriumcapaciteit. Daar is nu landelijk een en ander voor geregeld, waardoor we deze week de stap konden zetten. Zo hopen we vraag en aanbod weer met elkaar in balans te brengen.” De gemiddelde wachttijd voor het maken van een afspraak om je te laten testen bij locatie Middelharnis is nu 72 uur. Vanuit de GGD wordt meermaals benadrukt dat het allerbelangrijkste echter nog steeds het naleven van de maatregels is. “We testen niet om het testen.”

Hoog en laag

Bij de GGD merken ze dat het aantal testen per dag verschilt (zie ook de tabel bij dit artikel). “Maandag is het meestal drukker dan richting het eind van de week. We zijn heel benieuwd wat er gaat gebeuren nu we meer capaciteit hebben.” Qua organisatie kunnen ze het prima aan. “Het (extra) personeel is vooraf opgeleid, en dit zorgt dan ook niet voor extra werkdruk. Verder zijn er nieuwe ontwikkelingen binnen het testen. Deze week hebben wij nog meegedaan met een onderzoek van het Ministerie om een sneltest te testen op betrouwbaarheid. Wij volgen hierin de landelijke ontwikkelingen.”

Als het gaat om het bron- en contactonderzoek (BCO) is de GGD in deze regio al een tijdje overgestapt op risicogestuurd werken. Bij een positieve testuitslag wordt er altijd met die persoon gebeld. Op basis van dat gesprek maakt de bron- en contactonderzoeker een risico-inschatting. Daarbij zijn er twee keuzes: hoog of laag. Van een hoog risico wordt gesproken als de persoon bijvoorbeeld werkt met risicogroepen, zoals in de zorg. Hierbij belt de onderzoeker alle nauwe contacten. Dit zijn huisgenoten, maar ook andere contacten waarmee de positief-geteste persoon recent mee in aanraking is geweest. Bij een laag risico ligt de verantwoordelijkheid meer bij de persoon in kwestie zelf: die wordt gevraagd om zelf iedereen te bellen waarmee hij/zij in contact is geweest. Door de onderzoeker worden dan enkel de directe huisgenoten geïnformeerd.

Nieuw Rijsenburgh

Volgens de coronakaart van CuraMare zijn er gisteren (donderdag) geen nieuwe ziekenhuisopnames of ontslagen geweest. Eergisteren (woensdag) kwamen er vijf nieuwe patiënten bij, en werden er twee ontslagen. Het aantal actueel opgenomen patiënten stond die dag op 17. De dag daarvoor (dinsdag) overleed er helaas weer iemand aan de gevolgen van het coronavirus. Hierdoor staat het aantal doden in het ziekenhuis sinds 1 september op twee. Helaas is het virus weer terug in Nieuw Rijsenburgh: daar is één coronapatiënt gemeld. In de Geldershof zijn al een tijdje geen nieuwe besmettingen meer te melden, momenteel worden er nog zeven mensen verpleegd.

Datum         Aantal geplande testen*        
1-okt         176        
2-okt         184        
3-okt                
4-okt                
5-okt         176        
6-okt         213        
7-okt         181        
8-okt         189        
9-okt         162        
10-okt                
11-okt                
12-okt         166        
13-okt         172        
14-okt         310        
15-okt         335        

*De getallen in deze tabel zijn het aantal testen dat is ingepland. Er zijn ook mensen die niet komen opdagen, dus het werkelijke aantal ligt iets lager.

Uit de krant