Afbeelding

Eilandelijke landschapschilderijen van Barend Hes te zien in Loenen

Algemeen 636 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het lijkt misschien wat vreemd op het eerste gezicht, een aankondiging van een expositie in het Gelderse Loenen in Eilanden-Nieuws. Toch is er een goede reden voor dit bericht, omdat het gaat om werken van Barend Hes. Deze in 2004 overleden kunstenaar had een grote voorliefde voor de landschappen van Goeree-Overflakkee. Een aantal tentoongestelde schilderijen zijn dan ook prachtige Flakkeese vergezichten van vroeger.

Carla Hes, nu woonachtig in Apeldoorn, kwam op het idee een aantal schilderijen die zijn gemaakt door haar vader Barend Hes, voor een goed doel te verkopen. Galeriehoudster Mieke Diekmann werkte graag aan dit mooie initiatief mee. Barend Hes, geboren in Rotterdam, wilde naar de Academie voor Beeldende Kunsten, maar werd daarin door zijn ouders tegengehouden. In de jaren 50 volgde hij een schriftelijke cursus tekenen en was verder autodidact. Goeree-Overflakkee en het huidige Groene Hart bij de riviertjes De Rotte en De Linge betekenden voor zijn landschapschilderijen belangrijke inspiratiebronnen. Hij schilderde en tekende ook andere genres zoals de Rotterdamse havens, stadsgezichten en abstracte werken. Naast olieverfschilderijen gemaakt met penseel en/of paletmes, gebruikte hij pastelkrijt en houtskool voor zijn aquarellen en tekeningen.

Gevraagd naar haar herinneringen van Goeree-Overflakkee vertelt Carla Hes: "Mijn ouders, broers, zus en ik gingen vanaf begin jaren 60 op vakantie naar Ouddorp. Overtocht met de pont, van Hellevoetsluis naar Middelharnis, als klein kind een hele belevenis. De eerste jaren logeerden we in een zomerhuisje op vakantiepark de Prinsenhof aan de Oudenieuwelandseweg, in huisje Joke, de Paddestoel en Nocturne. Daarna logeerden we enkele jaren in een vakantiehuisje op het erf van familie Bakelaar aan de Dijkstelweg."

Haar ouders wandelden graag in en om Ouddorp, en ook de omgeving van Goedereede was in trek, vervolgt Hes. "Mijn vader had altijd zijn fototoestel bij zich en tijdens deze wandelingen heeft hij menig filmrolletje volgeschoten. Op één van deze wandelingen kwam hij in gesprek met Van Splunder, die achteraan de Oostdijkseweg woonde in Goedereede, tegenover een grote boerderij van Breen. Het natuurgebied de Kwade Hoek was daar niet ver vandaan, een gebied waar mijn vader graag kwam. Het toeval wilde dat Van Splunder wel de voorkant van zijn huis aan mijn vader en zijn gezin wilde verhuren tijdens vakanties. Dus het jaar daarop, zo eind jaren 60, gingen we met vakantie naar de Oostdijkseweg en daar zijn vele jaren op gevolgd."

Behalve dat Hes een enthousiast fotograaf was, schilderde hij ook graag, vertelt zijn dochter. Zo zijn er diverse schilderijen van met name de Kwade Hoek. "Mijn vader had regelmatig contact met meneer Van Vliet, de duinwachter van de Kwade Hoek, onder andere over de flora en fauna van het gebied. Mijn vader kende veel plantjes en vogels bij naam. Hij heeft ook veel dia’s van planten en bloemen gemaakt. Totdat zijn gezondheid het niet meer toeliet, hebben mijn ouders altijd genoten van de prachtige omgeving van Ouddorp en Goedereede."

Barend Hes vond zelf zijn werk niet goed genoeg om tentoon te stellen. Voor Carla is de expositie een postuum eerbetoon aan hem. Op 3 oktober vindt in ’t Arthuus in Loenen de opening van een tentoonstelling voor vooral de liefhebbers van landschapskunst plaats. De opbrengst is bestemd voor het Spaanse dierenasiel Scooby. Bij voldoende opbrengst kan de asielkliniek medische apparatuur aanschaffen.



Carla Hes met haar uit Scooby geadopteerde hond Micco.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant