Maikel Peeman:
Maikel Peeman: "Hoe snel je spieren verzuren, wat een erg belangrijk gegeven is, is genetisch bepaald en heeft daarmee grote invloed." (Foto: Erwin Guijt)

Sporttalent Maikel Peeman: “Hardlopen is een strijd met jezelf’’

Algemeen 822 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Het woordenboek omschrijft sport als ‘allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden’. Op het eiland zijn er daarvoor heel wat mogelijkheden, zowel in groepsverband als ook individueel. Sommige jongeren zijn bijzonder goed in hun tak van sport en Eilanden-Nieuws vroeg hen naar hun verhaal. In de achtste aflevering Maikel Peeman (21), een getalenteerde hardloper.

Door Erwin Guijt

Wie deze krant leest of doorbladerd, ziet regelmatig de naam van Maikel Peeman voorbijkomen. In regionale hardloopwedstrijden sleept hij met enige regelmaat een prijs in de wacht. Hij startte echter op voetbal, wat hij deed van zijn vierde tot z’n twaalfde. “Eigenlijk vond ik dat niet zo leuk, maar mijn ouders wilden graag dat ik een teamsport deed", grijnst hij. Daarnaast liep hij af en toe hard. Dit vond hij wél erg leuk. Na verloop van tijd ging hij steeds minder voetballen en steeds meer hardlopen.

Tot het moment daar was dat hij van voetbal afging en zich volledig richtte op het hardlopen. Drie jaar daarna won hij het Nederlands kampioenschap. Toen trainde hij zo’n vier keer per week: twee keer bij AV Flakkee en twee keer zelf. Dit bouwde hij steeds verder uit, tot hij op z’n zeventiende zeven keer per week trainde, soms twee keer per dag. “Nu zit ik tussen de tien en vijftien uur per week. Thuis doe ik aan krachttraining."

Hittegolf doorgelopen

Het was best een klap toen hij 2,5 jaar terug een blessure kreeg door overbelasting. “Achteraf gezien ben ik daar te lang mee doorgelopen. Het herstel heeft best wat tijd in beslag genomen. Sinds september vorig jaar loop ik weer intensief." Hij grijnst even. “Als het sporten geen pijn doet, doe je het niet goed he?" Hardlopen is sowieso een belastende sport, omdat je lichaam iedere keer ‘klappen’ krijgt. Wordt het daarnaast niet heel snel saai, de hele tijd rondjes rennen? Hij lacht. “Nee joh, ik doe niets liever. Het verveelt me absoluut niet."

Naast het hardlopen traint Maikel ook voor het meedoen aan triathlons, die bestaan uit een stuk hardlopen, fietsen en zwemmen. Met de laatste heeft hij het minst, met hardlopen natuurlijk het meest. “Als het gaat om fietsen train ik regelmatig bij Cycling Team Flakkee. Bovendien is mijn vader ook sportief, dus hij is mijn nummer 1 trainingspartner. Maar ik train vooral veel zelf." Gaat hij door in alle weersomstandigheden? Hij kijkt even naar buiten, waar het zachtjes miezert. “Hardlopen in de regen is prima te doen, maar als het onweert blijf ik thuis. Ook in de hittegolf afgelopen zomer heb ik gewoon doorgelopen, al heb ik wel extra water meegenomen. Je wordt er alleen maar sterker van."

Goeie genen

Favoriete afstand van Maikel zijn de tochten op korte afstand, drie kilometer bijvoorbeeld. “Dat was dus even schakelen toen ik voor de triathlons ging trainen, waarbij je bijvoorbeeld 21 kilometer hardloopt." De wedstrijden worden nauwkeurig ingepast in het trainingsschema. “Je begint vroeg met voorbereiden en bouwt het langzaam op. Ik kan bijvoorbeeld nu al starten met trainen voor een wedstrijd begin volgend jaar."

Hoe wordt je echt goed in de sport? Hij denkt even na en komt dan met een verrassend antwoord. “Goeie genen." Meestal antwoorden sporters dat het vooral veel oefenen en doorzetten is. “Natuurlijk kun je veel trainen en leren, hoe je op een zo efficiënt mogelijke manier loopt zonder energie te verspillen bijvoorbeeld. Maar hoe snel je spieren verzuren, wat een erg belangrijk gegeven is, is genetisch bepaald en heeft daarmee grote invloed."

Boterhamzakje

Toen hij het NK won kwam hij in de jeugdselectie van Nederland terecht, waarvoor hij een half jaar getraind heeft in Papendal. Ook deed hij diverse malen mee met de Omloop van Menheerse, met Koningsdag. Bij de laatste zette hij zelfs een record neer. “Ik vind het leuk om regionaal en landelijk mee te kunnen doen. Hardlopen is eigenlijk een strijd met jezelf, dat zorgt voor de motivatie. Je moet jezelf constant verbeteren. En als je ergens goed in bent, doe je het graag."

Ook voor in de toekomst wil hij het beste uit zichzelf halen, en dat niet alleen op sportief gebied. Samen met zijn broer heeft hij een eigen bedrijfje in sportartikelen, The Pack. Vorig jaar hebben ze hun eerste product ontwikkeld, wat ontzettend goed loopt: een waterdicht fietstasje. “Als je op de fiets zit heb je bijna geen ruimte om spullen mee te nemen. Zelf deed ik mijn telefoon in een boterhamzakje. We merkten dat er enorm veel behoefte aan was en het loopt goed." Daarnaast studeert hij Business IT & Management aan de Hogeschool Rotterdam. “Maar zolang ik kan, blijf ik hardlopen", sluit hij gemotiveerd af.

Uit de krant