Afbeelding

Het draait om Oost/West in Maand van de Geschiedenis

Algemeen 350 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Oktober is de Maand van de Geschiedenis, ook in coronajaar 2020. Het landelijke thema is deze keer Oost/West. Op Goeree-Overflakkee hebben het Streekmuseum, bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte, Museum Ouddorp en het VVV Inspiratiepunt de handen ineen geslagen om eilandelijke invulling te geven aan dit thema.

Door Kees van Rixoort

Het programma van de eilandelijke Maand van de Geschiedenis ziet er anders uit dan we gewend zijn van vorige edities. De reden zijn uiteraard de coronamaatregelen. Een lezing, die honderd man trekt, is dit jaar niet gepland. Ook de opvoering van een toneelstuk over het thema staat dit jaar niet op het programma. Creatieve middagen voor kinderen evenmin.

Puzzelroutes

Toch is er in oktober nog genoeg historisch te beleven op Goeree-Overflakkee. Vanaf zaterdag 10 oktober zijn de bezienswaardigheden van het eiland te ontdekken via twee autopuzzelroutes. De route West beslaat 77 kilometer en is in circa 3 uur te rijden. De route Oost is 63 kilometer lang en duurt rond de twee uur en drie kwartier. Het is een uitstekende manier om Goeree-Overflakkee en de eilandelijke geschiedenis beter te leren kennen.

De puzzelritten, die langs alle dorpen en buurtschappen leiden, zijn op elk gewenst tijdstip te maken. Onderweg krijgen de deelnemers tal van vragen en opdrachten om de kennis over Goeree-Overflakkee te testen. Boekjes met de puzzelroutes zijn verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiecentrum, de bibliotheken in Middelharnis, Ouddorp (tevens Museum Ouddorp) en Oude-Tonge en het Streekmuseum in Sommelsdijk. Ze kosten 5 euro. Wie een van de tochten gaat rijden, maakt kans op een cadeautje.

Ouwe Waerelt

In plaats van de lezing, toch een mooie traditie met namen als Hans Goedkoop, Annegreet van Bergen en Leendert van Wezel, zijn er podcasts over de zoektocht naar de Ouwe Waerelt. Deze zijn te downloaden (www.romeinsekust.nl) of verkrijgbaar op cd. De cd kost 5 euro en is te koop op de locaties waar ook de puzzelrouteboekjes verkrijgbaar zijn. Een aanrader tijdens het rijden van de autopuzzeltocht.

In den Vreemde

Museum Ouddorp geeft het thema Oost/West vorm via de kleine expositie ‘Ouddorpers in den Vreemde’. In de raadzaal van het museum, het voormalige Raad- en Polderhuis, is van alles te zien over Ouddorpers die hun geluk beproefden op andere plaatsen in de wereld. Denk aan Jacob Tanis, die naar Celebes ging, en Johannes Pretorius, die afreisde naar Zuid-Afrika.

Speelgoed

In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is de expositie ‘Oost-West, ons speelgoed is het best’ te zien vanaf 10 oktober en tot maart volgend jaar. Er is een keur aan historisch speelgoed tentoongesteld: poppen, poppenwagens, kegelspellen et cetera. Pronkstuk is een grote zwaan.

Op 10 oktober zijn in het museum zelfgemaakte lekkernijen te koop: koek en gebak uit landen als Griekenland, Marokko, Tunesië, Italië, Spanje en Portugal. De lekkernijen zitten in een bakje, zodat ze ook gemakkelijk zijn mee te nemen. Bijvoorbeeld tijdens de autopuzzelrit naar het oosten of westen van Goeree-Overflakkee.

Uit de krant