Logo eilandennieuws.nl

"Onderzoek natuurverstoring door garnalenvisserij flut’’

DEN HAAG/REGIO - De zogeheten passende beoordeling die LNV-minister Carola Schouten heeft laten maken om garnalenvisserij toe te staan in de Westerschelde en Oosterschelde is "flut". Dit zei deskundige Auke Wouda van Natuurmonumenten en Zeeuwse Milieufederatie maandag bij de Raad van State.

Door Persbureau Cerberus

Natuurorganisaties willen dat er een streep gaat door de twee natuurbeschermingsvergunningen die minister Schouten heeft verleend aan de garnalenvissers. De vergunningen zijn geldig tot 31 december 2022. Omdat Natura 2000-gebieden beschermd zijn volgens de Europese Habitatrichtlijn moest een passende beoordeling worden gemaakt. De minister vindt dat die zorgvuldig genoeg is uitgevoerd. ‘’Je hoeft niet alles tot achter de komma uit te zoeken’’, zei een woordvoerster van LNV.

Stap verder

Natuurmonumenten gaat een stap verder en zegt dat er niets deugt aan de passende beoordeling. ‘’In de passende beoordeling van de Westerschelde komt het woord garnalenvissen niet eens voor en in die van de Oosterschelde één keer’’, zei Wouda. Het is allemaal heel algemeen en generiek gedaan, vindt de organisatie. Kenmerken van specifieke locaties zijn niet in kaart gebracht. Zo kan het gebeuren dat bergeenden het zwaar te verduren hebben van de garnalenvisserij in de periode dat ze in de rui en zijn en daardoor extra kwetsbaar. Behalve beschermde vogels zou ook de bodem te lijden hebben omdat die door de garnalenvisserij wordt omgewoeld. De bijdrage van Belgische vissers is niet in de passende beoordeling meegenomen.

Deskundige Sytze Braaksma van LNV zei dat alle pijnpunten al aan de orde zijn geweest in het Beheerplan. Dat is gemaakt ver voor de passende beoordelingen werden opgesteld. De opstellers konden naar de eerdere analyse verwijzen. Omwoelen van de bodem gebeurt volgens LNV niet. De grondpees zou slechts stuiteren over de bodem.

Beter onderzoek

Niet de hele garnalenvisserij hoeft plat, zeggen de natuurorganisaties. ‘’Er moet beter onderzoek komen naar de effecten op de natuur’’, zei Wouda. Vorig jaar kregen de vissers een flink aantal visuren erbij in de beschermde natuurgebieden. Het ging van 130.000 naar 250.000 uren. Er ontstond veel rumoer over en de minister moest het aan de Tweede Kamer komen uitleggen. De verdubbeling van het aantal visuren was het gevolg van een sofwarefout in het computerprogramma. Egbert van der Tuin van de Visserijbond wuift de bezwaren weg. Hij vindt het onbestaanbaar dat Natuurmonumenten de garnalenvisserij als een nieuwe activiteit in een natuurgebied betitelt in plaats van een bestaande. Nieuwe activiteiten moet aan veel stengere regels voldoen. Uitspraak over circa zes weken.

Meer berichten