De nieuwe torenspits wordt op zijn plaats bevestigd (Foto: Kees van Rixoort).
De nieuwe torenspits wordt op zijn plaats bevestigd (Foto: Kees van Rixoort).

Nieuwe bekroning op kapeldak oude begraafplaats Melissant

Algemeen 325 keer gelezen

MELISSANT - Er moest een grote kraan aan te pas komen om de kapel op de oude begraafplaats van Melissant te voorzien van een nieuwe spits. Wielhouwer Aannemersbedrijf en Lugtenburg lood-, koper- en zinkwerk, allebei uit Middelharnis, plaatsten het met lood bedekte houten torentje afgelopen dinsdag aan het begin van de ochtend.

Door Kees van Rixoort

Om acht uur – de zon had te weinig kracht om de mist te verdrijven – stond het spitsje nog beneden, op een grote aanhangwagen van Wielhouwer. Erachter een gigantische gele kraan. Even later tilde die het achtkantige torentje met acht boogvensters onder een bolvormig ornament over de bomen naar het dak van de kapel.

Daar, op een hoogte van een meter of negen, stonden de mannen van Wielhouwer en Lugtenburg klaar om het ‘pakketje’ in ontvangst te nemen en precies in het midden van het achtkantige dak te plaatsen. Ze verankerden hun werkstuk met vier lange schroeven. Het aankloppen van het voeglood was die ochtend – het was negen uur – even de laatste klus.

Wat nog moest volgen, na dinsdag, was het aanbrengen van kopergaas aan de binnenkant van de acht open vensters. Dit om te voorkomen dat het torentje opnieuw als broed- en verblijfplaats gaat dienen voor kauwtjes.

Nestmateriaal

Het vorige spitsje, geplaatst in 1956, was niet voorzien van gaas en raakte in de loop der tijd helemaal gevuld met nestmateriaal. Vogelbewoning is niet bevorderlijk voor het voortbestaan van zo’n torentje. Maar wat de vorige versie echt de das om had gedaan was het doorsijpelen van vocht vanuit de bol, met verrot houtwerk als gevolg. Vóór de zomer was de aangetaste spits al verwijderd.

Voor Wielhouwer Aannemersbedrijf en Lugtenburg lood-, koper- en zinkwerk was de gemeentelijke opdracht om een nieuwe kapelspits te maken een mooie en niet alledaagse opdracht. Wielhouwer was anderhalve week bezig met de houten opbouw, terwijl Lugtenburg een week lang werk had voor twee mensen om die opbouw te bekleden met lood.

Er zijn zeven rollen lood gebruikt voor de klus. Alleen die zijn al goed voor een gewicht van tussen de 300 en 400 kilo. En daar komt dus nog het gewicht van het hout bij. Niet voor niets was er een kraan gehuurd om de spits op zijn hoge bestemming te brengen.

Betere bol

Volgens Lugtenburg kan het nieuwe torentje weer vele decennia mee. Langer dan zijn voorganger, want die had een bol met dun lood, waardoor water de kans kreeg door te lekken naar het binnenste. Dat zal nu minder snel gebeuren: de bol zit goed in het lood en is dus beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Uit de krant