Logo eilandennieuws.nl
(Foto: Kees van Rixoort).
(Foto: Kees van Rixoort).

Veel aandacht voor Alzheimer in de groene setting van De Nollehof

MELISSANT – Presentaties, kinderspelen, een tekenwedstrijd, een bloemschikwedstrijd, niet minder dan 25 standhouders van gezondheids- en welzijnsorganisaties, muziek, verkoop van planten, bloemen, snoep en lekkers uit de bakkerij. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van Wereld Alzheimer Dag, afgelopen zaterdag op het terrein van De Nollestee en De Nollehof in Melissant. Het thema was ‘Jong en Oud’.

Door Kees van Rixoort

Deelname aan Wereld Alzheimer Dag vloeide voort uit de samenwerking tussen De Nollehof en de afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard van Alzheimer Nederland. De Nollehof biedt dagbesteding aan mensen met beginnende dementie of niet-aangeboren hersenletsel. De voorziening, bestaande uit een gebouw en een belevingstuin, is eerder dit jaar van start gegaan naast De Nollestee, een zorgkwekerij die in 2021 25 jaar bestaat.

Zeventien mensen maken momenteel gebruik van de dagbesteding in De Nollehof. Dagelijks gaat het om zes tot zeven mensen. Daarmee is de capaciteit na een paar maanden, midden in coronatijd, al voor de helft benut. De mensen komen naar De Nollehof vanuit een van de woonzorgcentra van CuraMare of via een WMO-indicatie van de gemeente.

Belevingstuin

De dagbesteding in De Nollehof vindt plaats in een groene omgeving, wat een positief effect heeft op gezondheid en welzijn van de bezoekers. De belevingstuin prikkelt de zintuigen en biedt volop mogelijkheden om kruiden te plukken, groenten te oogsten, te genieten van de bloemen en tot rust te komen. De paden zijn breed en verhard, zodat de tuin ook gemakkelijk toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.

De geoogste kruiden en groenten uit de belevingstuin gaan deels naar de keuken, waar de bezoekers van de dagbesteding er dagelijks een lekkere maaltijd van maken, die daarna op tafel komt om samen te nuttigen. Gezonde en verse ingrediënten van dichtbij dus. Daar komt nog bij dat er bijna vergeten groenten als snijbiet in de tuin staan, wat de herinnering aan vroeger tijden op gang brengt. “We hebben de hele zomer uit de belevingstuin gegeten”, zegt vrijwilliger José Huisman. Het achterste deel van de belevingstuin is rustgevend. Er is stromend water, er ruisen bladeren en er staan planten die vlinders trekken.

Levensboek

Terwijl op de achtergrond de Droage Keeltjes voor de muzikale noot zorgen, legt Corine Troost, medewerkster van De Nollehof, uit hoe belangrijk herinneringen zijn voor mensen met dementie. “Kijk, dit is een levensboek. Door dat in te vullen vertellen de mensen hun levensverhaal aan de hand van herinneringen aan hun jeugd, hun broers en zussen, hun grootouders, hun werk… Zo kom je te weten hoe de mens achter de dementie is. Wij gaan mee in de beleving van de mensen. We gaan niet corrigeren, want daardoor voelt men zich afgewezen of verdrietig.”

De eerste aflevering van de Wereld Alzheimer Dag was goed bezocht, mede dankzij het schitterende nazomerweer. Het is de bedoeling dat De Nollehof en De Nollestee elk jaar aanhaken bij deze wereldwijde themadag ter bevordering van de aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Dat geldt ook voor de afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard van Alzheimer Nederland, die dit jaar 25 jaar bestaat.

Meer berichten