Logo eilandennieuws.nl
Een pagina uit het boek 'Saga, de orka die geen haring lustte'.
Een pagina uit het boek 'Saga, de orka die geen haring lustte'.

Leonard Boekee schrijft ‘Saga, de orka die geen haring lustte’

DIRKSLAND - Tijdens een kleine bijeenkomst deze week zal Leonard Boekee zijn eerste boek presenteren. ‘Saga, de orka die geen haring lustte’ is een boek, geschreven voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Het is volgens de schrijver een boek ‘met een boodschap’ dat ook volwassenen met veel plezier zullen meelezen.

Door Adri van der Laan

Het boek dat Leonard Boekee heeft gemaakt is een avontuurlijk prentenboek over een jonge orka, genaamd Saga. Als het winter wordt in het hoge noorden wacht haar familie in een fjord op de grote scholen haring. Maar Saga lust helemaal geen haring! Stiekem gaat ze in haar eentje op zoek naar iets wat ze wél lust. ‘Saga, de orka die geen haring lustte’ is voorzien van prachtige, ‘levensechte’ tekeningen van Leonard. Daarnaast staan er in het boek verschillende lezenswaardige weetjes over de orka en het onderwaterleven, “die er hopelijk toe leiden dat kinderen en ouderen iets van het boek leren en met meer respect met de schepping omgaan”.

Uit de hand gelopen hobby

Op de vraag wat Leonard heeft met orka’s, antwoordt hij dat dit heel veel is. “Je moet het zien als een uit de hand gelopen hobby. Als ventje van 4 was ik al geïnteresseerd in zeedieren en in het bijzonder in orka’s”. Door veel te lezen over orka’s, en dankzij wereldwijde contacten met biologen en andere ‘orcaholics’, is hij een beetje deskundige geworden op dat gebied. Hij is ook initiatiefnemer en hoofdredacteur van Orcazine, een magazine over orka’s. “Het is één van grootste roofdieren op aarde; sterk, snel en superintelligent. Daarnaast hebben orka’s een heel bijzondere manier van communiceren met elkaar. Het is de grootste dolfijnsoort die er bestaat”, aldus de Dirkslandse schrijver/illustrator. Bij Spanje, in de Straat van Gibraltar, heeft hij zijn lievelingsdieren al eens in het wild mogen aanschouwen en dat was natuurlijk een hele belevenis.

Als je zo gefascineerd bent door het leven van de orka’s en daarnaast ook nog grafisch ontwerper bent, kan het eigenlijk niet uitblijven dat je er op een gegeven moment iets meer mee gaat doen. Ongeveer twee jaar geleden rijpte bij hem het idee voor een prentenboek over een orka. Leonard maakte schetsen en bedacht het verhaal. Hij lacht, “Na heel veel herschrijven en uitwerken durfde ik het pas aan om uitgevers te benaderen”. Uitgeverij Columbus, een onderdeel van Royal Jongbloed was gelukkig enthousiast en wilde het boek graag uitgeven. Het resultaat is nu in de boekhandel te koop.

Boodschap

Leonard, die zelf ook graag snorkelend de onderwaterwereld verkent, legt uit dat zijn boek een onderliggende boodschap heeft. In het verhaal komt ook op een speelse manier de vervuiling en overbevissing van de zeeën en oceanen ter sprake. Dit is iets wat hem heel erg aan het hart gaat. “We moeten zorgvuldig met de schepping omgaan en ik hoop dat mijn boek er een bijdrage aan kan leveren dat ook kinderen zich hier bewust van worden. Zij zijn tenslotte de toekomst."

Er is een kans dat het boek in het Engels vertaald gaat worden. Of er nog een vervolg komt op zijn debuut? “Ik heb nog wel plannen, maar we zullen eerst maar kijken hoe dit boek ontvangen wordt. De eerste reacties zijn gelukkig heel positief.” Zaterdag 19 september zal om 10 uur de boekpresentatie plaatsvinden. Deze is live te volgen via de link op www.leonardboekee.com.

Meer berichten