Logo eilandennieuws.nl

Stap deze herfst in de wereld van de RTM

OUDDORP - Twee keer kort klinkt er een schelle fluit over het perron. De conducteur blaast af, dit is echt het teken dat je in dient te stappen voor dat je de tram mist. Niets anders dan vroeger, want de RTM is ruim een halve eeuw de grootste vervoerder geweest op de Zuid-Hollandse eilanden en op Schouwen-Duiveland.

De historie van de trammaatschappij, die over 235 kilometer aan spoor beschikte, is vooral in het RTM-museum aan de Brouwersdam bij Ouddorp voelbaar en je leert er daar alles over. Stap je in de stoom- of dieseltrams dan stap je eigenlijk in een tijdscapsule; je voorstellen hoe het openbaar vervoer er vroeger uitzag is ineens niet moeilijk meer. Het materieel is door vrijwilligers prachtig gerestaureerd en wordt door het jaar heen in topconditie gehouden.

Om iedereen te kunnen laten genieten van al dit moois heeft de RTM het rijseizoen verlengd tot 1 november. Op de zaterdagen en de woensdagen is het museum vanaf 12.30 u. geopend en rijdt er om 13.30 u. als extraatje een historische dieseltram. Er wordt een keus gemaakt uit het motormaterieel dat ooit bij de maatschappij dienst heeft gedaan. Dat kan een tramstel zijn uit 1946 zijn of een ‘modernere’ variant uit begin jaren ’50, die tot het einde in 1966 het gezicht heeft bepaald van een van de mooiste en oudste trambedrijven van Nederland.

Om mee te kunnen op een van de dagen is reservering vooraf helaas verplicht. Dat kan, uiterlijk een dag van tevoren, via reserveringen@rtm-ouddorp.nl of door te reserveren via de website www.rtm-ouddorp.nl/actueel/. Aan het loket kunnen geen kaartjes worden gekocht, de gereserveerde kaartjes worden daar alleen met pin betaald. Bij het reserveren krijgt u een vaste zitplaats toegewezen in een van de rijtuigen, die volledig ingericht zijn op de anderhalvemeter-norm.

Meer berichten