Logo eilandennieuws.nl
Jan Salverda: "Wij hebben geen signalen van huurders dat ze in de financiële problemen zijn gekomen door de huurverhoging."
Jan Salverda: "Wij hebben geen signalen van huurders dat ze in de financiële problemen zijn gekomen door de huurverhoging."

Jan Salverda: “Kritiek op huurverhoging is goedkoop scoren”

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er is deze week veel te doen over de meest recente huurverhoging, de hoogste verhoging in zes jaar tijd. Dat kon toch echt niet in coronatijd, klonk het vanuit politiek Den Haag. Interim-bestuurder Jan Salverda (65) van Oost West Wonen probeert zich er niet meer over op te winden, maar dat blijkt lastig. “Het is zo makkelijk om de woningcorporaties maar weer de schuld te geven.”

Door Gert Klok

En dat is niet eerlijk, aldus de ervaren bestuurder. “Het enige wat wij doen is ons aan de afspraken houden die zijn gemaakt in het sociaal huurakkoord. Hier zijn naast het Ministerie van BZK ook onze eigen branchevereniging Aedes en de Woonbond (namens de huurders) bij betrokken.” In dit akkoord staat dat de huurverhoging in 2020 niet hoger mag zijn dan het inflatiepercentage van 2,6 procent plus een extra verhoging van 2,5 procent. De huurverhoging mag dit jaar dus maximaal 5,1 procent zijn.

De kritiek vanuit de oppositie in de Tweede Kamer is dat de woningcorporaties de huurtarieven in het kader van de coronacrisis hadden moeten bevriezen. ‘Huurders hebben al jaren moeite om de huur te betalen, en dan komt deze verhoging van gemiddeld 2,9 procent er nog eens bovenop.’ Deze uitspraken zijn makkelijk en goedkoop scoren over de rug van de woningcorporaties, vindt Salverda. “Los van de gemaakte afspraken hebben wij niet of nauwelijks meldingen ontvangen van huurders die door de coronacrisis dusdanig in de financiële problemen zijn, dat ze de huur niet meer kunnen betalen. Ook vanuit landelijk oogpunt zijn hier amper gevallen van bekend.”

Op Goeree-Overflakkee ging de huur met 2,1 procent omhoog. Oost West Wonen heeft volgens Salverda zeker rekening gehouden met de moeilijke maatschappelijke omstandigheden. “We zijn bewust iets onder het inflatiepercentage gebleven, zodat de huurders onder aan de streep wellicht nog iets extra overhouden. Het is wel de vraag hoe lang we dit vol kunnen houden.” 

Het complete interview is te lezen in het Eilanden-Nieuws van vrijdag 11 september. Nog geen abonnee? Klik hier en meld je vandaag nog aan.

Meer berichten