Logo eilandennieuws.nl
Op de foto van links naar rechts Frank Franzen, Piet Grootenboer en wethouder Tea Both (Foto: Mirjam Terhoeve).
Op de foto van links naar rechts Frank Franzen, Piet Grootenboer en wethouder Tea Both (Foto: Mirjam Terhoeve).

Aanleg glasvezelnetwerk officieel van start

DEN BOMMEL - Afgelopen woensdag werd symbolisch de eerste schop in de grond gezet voor de aanleg van het glasvezelnetwerk op Goeree-Overflakkee. Dit onder toeziend oog en tot grote opluchting van vele belanghebbenden, die lange tijd naar dit moment hadden toegeleefd. De aanleg was immers lang onzeker, vanwege het aantal aanmeldingen. Mede door garantiestelling en aansluiting van een tweetal eilandelijke ondernemers en andere partijen, kunnen de plannen nu definitief doorgaan en is ook het buitengebied van het eiland in de toekomst verzekerd van een goede en snelle internetverbinding.

Door Mirjam Terhoeve

De symbolische handeling was op het terrein van Eibaar in Den Bommel en werd uitgevoerd door wethouder Tea Both, Piet Grootenboer van DELTA Fiber Netwerk en Frank Franzen van Franzen Landbouw/Comgoed. Deze laatste sloot samen met Jacob Struik van TTW Systeem BV aan bij het project om zo te voorkomen dat het niet door zou gaan. “Bewoners en bedrijven in de buitengebieden moeten in het huidige digitale tijdperk verzekerd kunnen zijn van een goede internetverbinding, voor zowel zakelijke- als privédoeleinden”, was de insteek van de ondernemers. “Het zou een gemiste kans zijn geweest voor nu en voor de toekomst.”

Naast het buitengebied zullen ook de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet worden aangesloten op het netwerk. Wel is het van groot belang dat het deelnamepercentage doorgroeit. Met ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee, Woningbouwvereniging Oost West Wonen, Rabobank, Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO) en LTO, zal Delta Fiber zich inspannen om nog meer mensen over de streep te trekken.

Vertrouwen

“Dat is niet eenvoudig op Goeree-Overflakkee”, gaf directeur Piet Grootenboer toe. “De eilanders zijn toch wat afwachtend. Daarom ben ik blij dat het nu is gelukt. Er is sprake van een zeer bijzondere samenwerking tussen alle betrokken partijen. Iedereen staat erachter en er zijn goede voorwaarden geschept. We hebben er heel veel vertrouwen in.” Ook wethouder Tea Both was enorm opgetogen over dit moment. “Het was lang spannend. Deze trein mochten we gewoon niet missen, dat zou een aderlating zijn geweest voor het eiland. Juist tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt hoe belangrijk het internet is. Thuiswerken, studie op afstand, online consulten, sociale contacten, vermaak, noem maar op. Ook ons vertrouwen in dit netwerk en de samenwerking is groot. Als gemeente willen we de bewoners dan ook stimuleren om er gebruik van te maken, door een financiële bijdrage te leveren aan hen die zich aanmelden of dit al hebben gedaan."

Planning

Na de symbolische eerste schop zullen de echt graafwerkzaamheden binnen twee weken van start gaan in Den Bommel. De afgelopen maanden is DELTA Fiber Netwerk samen met aannemer VolkerWessels Telecom en Selecta Infratechniek druk bezig geweest met de voorbereidingen. “De vergunningen zijn zo goed als rond”, vertelt projectleider Ranj Yousif van Telecom Selecta. “Dan kunnen we echt van start. Wij verzorgen zowel de werkzaamheden buiten, als ook de aansluitingen bij de mensen in huis. De planning is, dat we binnen anderhalf jaar alle aangemelde huishoudens hebben aangesloten.” Voor vragen over de planning of aansluiting kan direct contact opgenomen worden met Selecta Infratechniek. Zij helpen graag op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur en zijn bereikbaar via 085 27 31 831 of via customer@selectaholding.com.

Nog aanmelden

Bewoners kunnen zich nog steeds aanmelden voor een glasvezelabonnement. Doen ze dit vóór 31 december 2020, dan betalen ze niet de extra aansluitkosten van minimaal 995 euro. Voor vragen of advies kunnen bewoners terecht op www.gavoorglasvezel.nl of bij de lokale verkopers. De volgende telecomaanbieders bieden hun diensten aan op dit netwerk: Caiway, DELTA, Helden van nu, Kliksafe en Online.nl.

Meer berichten