Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Kerk Middelharnis open op Open Monumentendag

MIDDELHARNIS - De Grote of St. Michaëlskerk (de Hervormde Kerk aan de Ring) is open op Open Monumentendag. De kerk dankt zijn naam aan de aartsengel Michaël waaraan deze kerk was gewijd.

De geschiedenis van de kerk begint eigenlijk al op 1 maart 1312 als Graaf Willem II van Holland een paal-of grensscheiding van de heerlijkheid Putten vaststelt, maar pas op 1 januari 1465 besluiten de eigenaren het gebied te laten bedijken. In datzelfde jaar wordt begonnen met de bouw van de kerk.
Het dorp zou de naam krijgen Sint Michiel in Putten (één van de eigenaren is de abt van het klooster St. Michiel in Putten). Die naam is al snel in verval geraakt en vervangen door Middelharnis.
De kerk moest gebouwd worden “ ter eere Godes en zijner gebenedijder Moeder Marien in sonderlingen den heiligen Engel Sinte Michiel.”. Zoals gebruikelijk in die tijd werd de kerk in de oost-west richting gebouwd. Bij binnenkomst liep je dan in de richting van Jeruzalem. Uit de periode van de bouw zijn nog twee altaarstenen aanwezig die voor de zuidelijke ingang liggen.

Programma

Het programma ziet er iets anders uit dan op andere Open Monumentendagen i.v.m. de coronacrisis. Er zijn dus geen speciale activiteiten. De ingang is via de toren. In de kerk kunt u eerst uw handen ontsmetten. Vervolgens moet u de pijlen volgen en uiteindelijk de kerk verlaten via de zij-uitgang naar het Oude Raadhuis.

In de kerk zijn gastheren/gastvrouwen aanwezig om u rond te leiden.
Orgel- en pianobespelingen om 11.30-12.00 uur Kees Villerius, 13.00-13.30 uur Paul Kieviet 14.30-15.00 (?), 15.30-16.00 uur André v.d. Beek.

Beklimming van de toren is dit jaar door alle maatregelen en beperkingen niet mogelijk.

Meer berichten