Afbeelding

Teleurstelling over vervuiling rond overvolle containers

Algemeen 286 keer gelezen

OUDDORP - Teleurstelling klonk het afgelopen weekeind bij veel bezoekers van de sterk door achtergelaten afval ontsierde locatie bij het zeer populaire zwemplekje (vlotje) in het Grevelingenmeer bij de Ouddorpse haven. Onbegrip waarom de gemeente in deze voorziene tropische fase met meer vakantiegangers (thuisblijvers) en toeristen in eigen land, niet alert inspeelde met bijvoorbeeld op zaterdag een extra ophaalronde. Of een keer een weekeinddienst inlassen om het opgeruimde en schone beeld van onze kustplaats te kunnen blijven uitstralen. Maar na de terechte kritiek kwam er begin deze week een alerte inspanning van de gemeente. Dinsdagmorgen werden er keurig op onderlinge afstand verdeeld een viertal containers geplaatst.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

De opmerkingen van de bezoekers over de vuiloverlast afgelopen weekeind waren begrijpelijk. Het zag er verre van aantrekkelijk uit. Een uit de grond getrokken paal met container hoeft toch geen weken te blijven hangen zeiden bezoekers bij het vlotje? Het is triest wat mensen aanrichten, maar de gemeente kan toch in het weekeind in deze zomerperiode wat extra capaciteit inzetten? Ook in de Ring bij de Hervormde kerk was zaterdagavond al vervuiling rond de overvolle container opgemerkt. Veel negatieve kritiek verbeeldt in foto’s.

Reactie gemeente

Het gemeentebestuur geeft via de afdeling Communicatie de onderstaande reactie: 'De gemeente is op de hoogte van de ontstane overlast van afval, afgelopen weekend bij de containers van de Ouddorpse Haven. De betreffende containers worden normaal gesproken op vrijdag én op maandag geleegd. Geconcludeerd kan worden dat dit voor het afgelopen weekend onvoldoende was. Deze hoeveelheid afval was niet voorzien. Naar aanleiding van deze situatie zijn nu op deze locatie twee extra afvalbakken geplaatst. De gemeente houdt de situatie daarnaast goed in de gaten, indien nodig kan er komend weekend op deze locatie een extra ophaalronde gemaakt worden'.

Ook elders

Helaas is er ook bij andere (zwem)plaatsen op het eiland afval aangetroffen. Locoburgemeester Daan Markwat: “De gemeente doet er alles aan om de stranden en havens veilig en schoon te houden. We blijven de situatie volgen en we kijken of extra maatregelen nodig zijn. Maar ik doe hierbij ook écht een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en het fatsoen van de mensen. Onze buitendienst treft naast restafval ook kapotte parasols, stoelen en barbecues aan die achtergelaten worden op de stranden. Ik wil iedereen oproepen: doe het afval in de daarvoor bestemde vuilnisbakken en mochten deze door de drukte vol zijn, neem dan het afval mee naar huis zodat het alsnog op de juiste manier weggegooid kan worden. Zo draagt iedereen zijn/haar steentje bij en zorgen we ervoor dat onze stranden veilig en schoon blijven!”

Vier containers staan er sinds dinsdag nu aan de Grevelingen (Vlotje bij haven).

Uit de krant