Afbeelding

Trouwring kwijt en weer boven water…

Algemeen 706 keer gelezen

OUDDORP – Het is toch een beetje een scenario waar je niet aan moet denken, zeker niet als je gelukkig getrouwd bent: je trouwring kwijtraken. Het overkwam Pieter Peeman toen hij vorige week woensdagavond een duik nam in het zeewater bij Ouddorp. Voor het vervolg van het scenario zal menigeen echter direct tekenen: je ring een dag later weer om je vinger kunnen schuiven. En ook dat overkwam Pieter Peeman.

Tekst: Kees van Rixoort. |. Foto: Jaap Peeman

Vandaag een week geleden toog Peeman met een maat naar het strand nabij de vuurtoren van Ouddorp. “Even een duik maken, dat doe ik wel vaker. Opeens voelde ik m’n trouwring van mijn vinger afglippen. Ja, dan raak je wel een beetje in paniek”, blikt de onfortuinlijke zwemmer terug op deel één van het scenario. Die trouwring zat sinds oktober 2018 om zijn vinger, nog niet eens twee jaar…
“We zijn direct gaan zoeken, op handen en voeten. Gelukkig was het eb en stond het water daar maar 20, 30 centimeter hoog. Het zoeken duurde wel tweeënhalf, drie uur, tot het donker werd. Toen hebben we de moed opgegeven en zijn we naar huis gegaan. Flink balen natuurlijk. Ik durfde het thuis bijna niet te vertellen.”
Maar Peeman liet het er niet bij zitten en zette een oproep op Facebook: misschien is er iemand met een metaaldetector. Toen hij daags na de duik verder ging zoeken op internet, stuitte hij op de stichting Verloren-Gevonden. “Ze reageerden gelijk op mijn berichtje. Kom vanavond maar naar het strand, dan kun je de plek aanwijzen. We komen met een man of twee, drie. Nou, toen ik daar kwam, waren ze met z’n zessen, allemaal met een professionele metaaldetector.”

En – nu komt het tweede deel van het scenario – algauw kon Peeman zijn trouwring weer in ontvangst nemen. “Binnen een halfuur hadden ze hem gevonden. Ongelofelijk, wat een mooie afloop. Die jongens hebben fantastisch werk geleverd.” En dat terwijl die jongens alleen een vergoeding voor de reiskosten vroegen.
Mooi verhaal, maar het eind is nóg mooier. De mannen van Verloren-Gevonden brachten diezelfde avond nóg een trouwring naar de oppervlakte. Die was van een Duitser. Ze hadden er al vier keer naar gezocht. Steeds tevergeefs, tot die donderdagavond in augustus…
De stichting Verloren-Gevonden helpt bij het zoeken naar verloren trouwringen, armbanden en andere sieraden, maar ook naar kwijtgeraakte mobiele telefoons. “Wij weten dat een sieraad van grote emotionele waarde kan zijn, en het verlies ervan afschuwelijk is”, meldt de website van de stichting. “We zullen er dan ook alles aan doen om uw kostbare bezit voor u op te sporen.”

Uit de krant