Havenconcert Junior, 2018, vond plaats ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het concert.
Havenconcert Junior, 2018, vond plaats ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het concert.

Samen muziek maken is leuk, kom naar de eilandelijke Havenconcert Muziekdag

Algemeen 894 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Havenconcert is een traditie aan de haven van Goedereede. In 2020 zijn hieraan een Havenconcert Junior en een Havenconcert Muziekdag toegevoegd om de jeugd enthousiast te maken voor muziek en voor het bespelen van een instrument. Met recht spreekt de organiserende stichting over het Havenconcert Weekend. Het is op vrijdag 4 en zaterdag 5 september.

Door: Kees van Rixoort

Kinderen uit groep 5 en/of 6 van de basisscholen hebben de kans om kennis te maken met verschillende vormen van muziek tijdens het Havenconcert Junior. Ze zijn via de scholen op Goeree-Overflakkee uitgenodigd om op vrijdagmiddag 4 september naar Goedereede te komen. Daar maken ze iets heel bijzonders mee: de interactieve kindermuziekvoorstelling Be-Mozart. Voor deze mooie afsluiting van de eerste schoolweek na de zomervakantie hadden zich tot begin deze week al 550 leerlingen aangemeld.

De tweede toevoeging aan het traditionele Havenconcert, Havenconcert Muziekdag, is bedoeld voor muziekverenigingen op het eiland. Tijdens deze Muziekdag – zaterdag 5 september van 10.00 tot 16.00 uur – houden muziekverenigingen aanvullende activiteiten, die aansluiten op Havenconcert Junior. Denk aan demonstraties van verschillende instrumenten, inloopconcerten en gratis proeflessen. Dit allemaal op verschillende locaties, verspreid over het eiland.

De Hoop

Bij Fanfareorkest De Hoop, bijvoorbeeld, kunnen kinderen terecht om een zogenoemde pling plong-proefles te volgen. Ze kunnen kennismaken met muziek maken en zelf aan de slag met boomhackers, allerlei slagwerkinstrumenten en vuvuzela’s. “Iedereen kan meedoen, het gaat om samen plezier maken”, zegt Nathalie van De Hoop.
“Een heel goed initiatief om de jeugd te betrekken bij het Havenconcert, dat al jaren toonaangevend is”, vindt Nathalie. “Het is goed voor de muziekcultuur op Goeree-Overflakkee, voor de verenigingen en voor het concert. De Hoop doet mee om de jeugd een podium te geven en om muziek onder de aandacht te brengen bij de jeugd. We willen laten zien dat muziek maken leuk is. Het plezier staat voorop.”

Uiteraard hoopt De Hoop ook extra jeugdleden binnenboord te halen. Na een periode met wat minder aanwas, neemt het aantal jeugdige leden de laatste tijd toe. Sinds een groot kinderconcert in 2018 kreeg het Stellendamse fanfareorkest er dertig jeugdleden bij.
De pling plong-proefles op 5 september is van 10.00 tot 11.00 uur in ’t Haagse Huus te Stellendam. Wie na de proefles verder wil musiceren, kan dat op vrijdagavond van kwart over zes tot zeven uur. Er is wekelijks een pling plong-les.

Sempre

Sempre Crescendo doet ook mee aan de Havenconcert Muziekdag. In verenigingsgebouw De Notenkraker in Middelharnis kan de jeugd zich komen oriënteren. Er zijn instrumenten en er zijn leden aanwezig om er uitleg over te geven. Tijdens deze oriëntatiemiddag, die duurt van 13.00 tot 16.00 uur, is ook Little Sempre aanwezig. Onder leiding van de dirigent houdt dit opleidingsorkest van Sempre een openbare repetitie. “Om aan leeftijdsgenootjes te laten zien dat samen muziek maken leuk is”, zegt Gonda van der Linden, bestuurslid jeugd en opleiding van de Koninklijke Muziekvereniging.
“Wij juichen het initiatief om een Havenconcert Muziekdag te houden enorm toe. Heel mooi, want het is toegespitst op de jeugd en op de aanwas van nieuwe leden. Je kunt jezelf in the picture spelen. Dit past bij het concept waarmee we anderhalf jaar geleden zijn gestart: het Probeerorkest. Dat werpt zijn vruchten af. We hebben aardig wat nieuwe jeugdleden zien komen. In het najaar gaan we daar weer mee verder”, aldus Gonda van der Linden.

Apollo

Naast De Hoop en Sempre Crescendo is ook Koninklijke Fanfare Apollo uit Goedereede vertegenwoordigd op de Havenconcert Muziekdag. Nicole Groenendijk van Apollo: “Dit is een hele goede manier om onze vereniging te presenteren en te laten zien dat Goedereede een mooie fanfare heeft én hoe leuk het is om muziek te maken.”
Apollo verzorgt op 5 september een openbare les van ongeveer een uur. De les start om 11.00 uur en vindt bij mooi weer plaats aan de Noordzijde Haven, op straat. Leden van de vereniging zijn aanwezig om te laten zien hoe de instrumenten (koper, saxofoons en slagwerk) werken en om er vragen over te beantwoorden. Deelnemers kunnen ze ook uitproberen. Als het weer niet meezit, wijkt Apollo voor deze openbare les uit naar verenigingsgebouw Oostdam.
De Goereese vereniging, die meer dan 125 jaar bestaat, hoopt op deze manier nieuwe leden te trekken. “Het zou mooi zijn als de jeugd een instrument gaat bespelen”, zegt Nicole Groenendijk. “Apollo is een bloeiende vereniging met een mooi aantal leden, maar er mogen er nog wel wat bij. We hopen dat we nieuwe leerlingen kunnen verwelkomen.”

Verder doen Brassband Concordia Ouddorp en de Sir Olivers Band mee. De laatste is in De Bommelstee te Den Bommel om meer te vertellen over big bands en de diverse instrumenten. Wie het wel eens wil zien en horen, kan van 10.00 tot 14.00 uur in De Bommelstee terecht. Het is wel nodig om vooraf aan te melden via siroliversband@gmail.com.

Vooraf aanmelden is op meer locaties vereist. Zie hiervoor de website www.havenconcert.nl. Daar zijn ook de meest actuele informatie en het exacte programma van het Havenconcert, Havenconcert Junior en Havenconcert Muziekdag te zien.

Uit de krant