Afbeelding

Ton van Grevenbroek dirigeert Apollo tijdens Havenconcert

Algemeen 846 keer gelezen

GOEDEREEDE - Het Havenconcert in Goedereede is jaarlijks een van de hoogtepunten voor Koninklijke Fanfare Apollo. De muzikanten spelen in een schitterende ambiance letterlijk een thuiswedstrijd. Door het vertrek van de pas vorig jaar aangetreden dirigent Anton Weeren had de vereniging opeens een probleem. De tijdelijke oplossing heet Ton van Grevenbroek (60), hij dirigeert Apollo tijdens het Havenconcert.

Door Gert Klok

“Ik vind het een leuke job om Apollo te dirigeren”, vertelt Rotterdammer Van Grevenbroek enthousiast. “Ik ben vorig jaar ook al een keer ingevallen, het is een leuke club mensen. Ik ken ze inmiddels vrij goed, dus ik weet hoe ik ze moet kietelen als dat nodig is.”

De dirigent loopt inmiddels 35 jaar mee en wordt mede dankzij zijn ruime ervaring niet meer zo snel zenuwachtig van een concert. Ook niet van het Havenconcert. “Dat zou ook niet handig zijn trouwens, want als ik nerveus ben, heeft dat ook zijn weerslag op het orkest.”

Volle bak

Toch is het wel lastiger als je middenin een project instapt, vindt ook Van Grevenbroek. Het stokje overnemen van Anton Weeren betekende ook het overnemen van enkele van zijn arrangementen. Van Grevenbroek heeft daar geen enkele moeite mee. “Ik ga gewoon verder waar ze bij Apollo gebleven waren. Ik weet wat ze kunnen en heb er het volste vertrouwen in dat we er een mooi concert van gaan maken.”

Ook bij het Havenconcert en Apollo is het onmogelijk om corona niet te benoemen. Door de crisis heeft Apollo tot voor kort immers niet heel veel kunnen oefenen. Sinds dat weer kan, loopt het volgens Van Grevenbroek lekker. “We hebben eigenlijk iedere week een volle bezetting en daardoor kunnen we volle bak oefenen. Met 1,5 meter ertussen, want zo zitten we in september ook op het ponton.”

Plezier maken

Het Havenconcert is van grote betekenis voor Apollo, weet ook de Rotterdamse dirigent. Hij is geen Flakkeenaar, al heeft hij wel familie in Oude-Tonge wonen, maar snapt heel goed de impact. “Het is bij uitstek het moment om je te tonen aan de bevolking.” Toch moet plezier in het muziek maken volgens hem altijd vooropstaan. “Het is gewoon ontzettend leuk om in je eigen dorp te spelen en zo een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap.”

Het Havenconcert mikt op een breed publiek en daar is de muziek van Apollo ook op afgestemd. “Muziek is voor iedereen vind ik, daarom spelen we vooral bekende en herkenbare nummers. Het is echt van alles wat. “Zeker bij een buitenconcert moet je het volgens de ervaren dirigent niet te ingewikkeld maken. “Als je een gevoelig klassiek stuk speelt en het waait flink, dan blijft er weinig van over.”

Componist

Apollo neemt dit jaar het eerste gedeelte van het concert voor hun rekening. Het orkest speelt ook samen met zangeres Clementine uit Goedereede. Op het programma staan onder meer een medley van Bløf en muziek van Ennio Morricone, een beroemde componist op het gebied van filmmuziek. “Dat wordt een prachtig eerbetoon aan de Italiaanse componist, die op 6 juli jongstleden is overleden. En we sluiten ons deel van het concert dit jaar af met een verrassing”, besluit Van Grevenbroek.

Uit de krant