Afbeelding

Persoonlijke spulletjes Oberleutnant Gerhard te zien in Museum Ouddorp

Algemeen 312 keer gelezen

OUDDORP – Gerhard S. was een Duitse militair die van augustus 1944 tot zeker maart 1945 in Ouddorp was gestationeerd. Een doos met persoonlijke bezittingen is na zijn vertrek achtergebleven. Een keuze is momenteel te zien in Museum Ouddorp. De kleine tijdelijke tentoonstelling heet ‘In de haast achtergelaten: spulletjes van een Duitse Oberleutnant’.

Door Kees van Rixoort

De Oberleutnant, in 1913 geboren in Hamburg, was artillerist. Vandaar dat er tussen zijn ‘spulletjes uit de oorlog’ een boekje met de titel Der Artillerist zit. Het is in Museum Ouddorp uitgestald tussen onder andere een woordenboekje en een boek over de Nederlandse taal. Er zijn boekjes met moppen en een toeristisch lexicon, maar – om te illustreren dat er veel meer aan de hand is in die jaren – ook een traktaatje met de titel ‘Wofür kämpfen wir?’ (Waarvoor vechten wij?).

Krantjes en kaarten

Gerhard was ook in Frankrijk gelegerd geweest. Daar is een boekje met ‘tien geboden voor Parijs’ tussen zijn spulletjes terecht gekomen. Verder trekken enkele krantjes de aandacht, zoals de ‘Wacht im Westen’ van 2 mei 1945 met de kop ‘Unser Führer für Deutschland gefallen’, die nogal contrasteren met de lieflijke nieuwjaargroeten van ‘het thuisfront’ en, in mindere mate, de bonkaarten voor wit- en bruinbrood.

De boekjes, kaarten en krantjes zijn een bezoek aan het Ouddorpse museum al meer dan waard, maar heel aardig om te zien zijn ook de tube tandpasta, de uniformknopen en epauletten, de stofbril, de officiersfluit en andere tentoongestelde bezittingen. Zo geeft de expositie ‘In de haast achtergelaten’ een beeld van de persoonlijke spullen van een Duitse militair op Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De doos met spulletjes van Gerhard S. dook een jaar of acht geleden op in een huis in Zwartewaal. Een en ander verhuisde eerst naar het Streekarchief Voorne-Putten in Brielle en later, omdat er vooral een link is met Ouddorp, naar het Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Samenwerking

Dat een selectie van Gerhards bezittingen, gecompleteerd door een door Jan-Cees Grinwis gemaakt beeldje van een treurende soldaat, nu te zien is, is een gevolg van de samenwerking die Museum Ouddorp meer en meer zoekt met andere erfgoedinstellingen, zoals het streekarchief, historische vereniging De Motte en het streekmuseum. “We maken graag van elkaar faciliteiten en collecties gebruik”, zegt Pau Heerschap, die al bijna veertig jaar bij het museum betrokken is.

‘In de haast achtergelaten: spulletjes van een Duitse Oberleutnant’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek, die eveneens in het raad- en polderhuis is gevestigd. Momenteel zijn er restricties als gevolg van de coronamaatregelen. Volgend voorjaar maakt deze tijdelijke expositie plaats voor de uitgestelde bevrijdingstentoonstelling.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant