Logo eilandennieuws.nl

Echtpaar Boeren geniet op het eiland: “Dan hoef je niet naar Spanje hoor"

NIEUWE-TONGE – “Sinds afgelopen zaterdag is het tien jaar geleden dat we hier voor het eerst kwamen", vertelt het Rotterdamse echtpaar Frits en Margreet Boeren. Ze heten de bezoeker van de krant gastvrij welkom in hun ruime, smaakvol ingerichte ‘tweede huis’ op camping De Grevelingen. “We genieten hier van de rust en stilte, daar komen we ook voor. Wellicht dat we ooit nog eens op het eiland gaan wonen, zo fijn vinden we het hier."

Tekst en foto: Erwin Guijt

Het inmiddels gepensioneerde echtpaar is nog steeds volop actief met vrijwilligerswerk en houdt van reizen. In eerste instantie zochten ze daarom naar een tweede huis in Spanje, het land waar Margreet werkte. “Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan, qua onderhoud bijvoorbeeld. Dus dat hebben we uit ons hoofd gezet. Daarna wilden we graag ergens iets aan de kust, dus keken we naar Ouddorp. Daar vonden we echter niets naar onze zin en eigenlijk hadden we de zoektocht al opgegeven, tot Frits op camping De Grevelingen stuitte. Dat klikte gelijk. We zijn veertig kilometer van huis, maar toch helemaal lekker buiten."

Groene wol

Bij Battenoord zitten ze bovendien nog steeds vlakbij het water. “De omgeving is hier prachtig, we gaan hier veel wandelen en fietsen." Ook binnen is genoeg te doen: die avond is Frits bezig met een ingewikkelde constructie van technisch lego, het instructieboekje ligt open op tafel. Zijn vrouw is aan het haken: het bolletje groene wol ligt op de bank. “Dat haken heb ik hier op de camping geleerd. Dat is een groot voordeel van deze camping, naast dat het hier mooi, schoon en rustig is worden hier verschillende leuke activiteiten georganiseerd."

“Iemand van de camping organiseert een keer per jaar een fietstocht van 35 kilometer over het eiland. Dit jaar deden er zo’n veertig mensen mee, waaronder wij. Dat was heel leuk. En afgelopen zaterdag was er een Amerikaanse BBQ, waar iedereen zelf iets te eten meebrengt. Natuurlijk kan door corona niet alles doorgaan, hoewel veel activiteiten buiten nog wél door kunnen gaan. En we maken er zelf maar het beste van."

Tijd voor een praatje

Het echtpaar is nu vrijwel continue op de camping of in de omgeving te vinden. “Normaal gesproken zouden we nu ergens in Spanje of Portugal zitten, maar door corona was dat niet mogelijk. Dus zijn we erg blij dat we dit hebben. Op het eiland voelen we ons sowieso veiliger dan in de grote stad, waar het veel drukker is. Gezien onze leeftijd zitten we toch in de risicocategorie, dus we zijn nog steeds voorzichtig. Wellicht dat we hierna nog een paar maanden naar het zuiden gaan, maar dat is nog onder voorbehoud."

Over het eiland: “Het valt ons op dat mensen op het eiland vriendelijk en gemoedelijk zijn. Zo kom je dat in Rotterdam niet meer tegen. Mensen hier, ook jongeren, groeten elkaar op straat en in winkels nemen ze de tijd voor je. We hebben pas een markt bezocht, en iedereen heeft daar wel tijd voor een praatje." Ook op de camping zelf heeft het sympathieke echtpaar leuke mensen om zich heen. “In de loop van de jaren doe je steeds meer kennissen op. Morgen hopen we bijvoorbeeld te gaan varen met de buurman. Dat zijn leuke dingen."

Flamingo’s

Ook leuk is het wandelen van de route Ooggetuigen van de Watersnoodramp en het bekijken van de flamingo’s bij Battenoord, iets wat ze beiden gedaan hebben. “Soms bezoeken we leuke dorpjes als Ouddorp of Middelharnis. Al met al zien we er ieder jaar naar uit om naar het eiland te komen. We zijn echte stadsmensen, dus we hebben best even moeten wennen aan de stilte en rust hier. Maar nu vinden we het heerlijk! Je moet niks, en toch hebben we veel energie om allerlei dingen te doen. We zijn pas naar Ooltgensplaat gefietst en zaten daar aan het water – het was heerlijk weer - naar de langsvarende schepen te kijken. Nou, dan hoef je niet naar Spanje hoor."

Normaal gesproken gaan de Rotterdammers eind oktober weer naar huis, als de camping dichtgaat. Maar omdat door het coronavirus de camping later is geopend, gaat het seizoen wellicht nog wat langer door. “We hebben nog niet beslist of we dan blijven. Dat zien we dan wel." Voor op de langere termijn houden ze het, mits ze gezond blijven en het blijft zoals het nu is, nog wel wat jaren uit op het eiland. “We zien dit ook niet meer als vakantie, maar het is echt ons tweede huis. Wat dat betreft hebben we respect voor de familie Buijs die dit alles heeft opgezet. Daar mogen ze best trots op zijn. We genieten hier met volle teugen."

Dit is deel 2 van de serie Zomergasten op Goeree-Overflakkee, waarin toeristen vertellen over hun ervaringen met het eiland. Volgende week deel 3.

Meer berichten