Afbeelding

Bewoners Westelijke Achterweg hebben al jarenlang wateroverlast

Algemeen 1.445 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Simon ter Beek woont sinds 2006 in de Westelijke Achterweg. Na de koop trof hij in de achtertuin een dompelpomp aan, waarvan hij zich afvroeg wat deze daar deed. Het duurde niet lang voordat hij antwoord had. Omdat de straat beduidend lager ligt dan de omgeving, verzamelt zich daar bij een heftige regenbui al het water. Dit leidt al jaren tot fikse overlast. “De gemeente weet dit, maar die doen al jarenlang loze beloftes en pakt het probleem niet aan. We worden niet serieus genomen."

Door Erwin Guijt

In 2013 was de wateroverlast voor Ter Beek het meest heftig. Het was midden in de nacht toen het water een tiental centimeter het huis in kwam. “In eerste instantie hebben we geprobeerd om nog wat meubels en spullen veilig te stellen. Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat er geen redden meer aan was. We hadden ook geen stroom, wat alles nogal bemoeilijkte. Samen met mijn vrouw en kindje ben ik toen elders heengegaan en later in de ochtend weer teruggekomen om de schade op te nemen."

Wekker zetten

Dat had een behoorlijke impact op het gezin. “Zeker voor ons zoontje van anderhalf wilden we toen even naar een plek zonder stress en wateroverlast." Eenmaal teruggekomen moest er – nog steeds zonder stroom – worden opgeruimd en schoongemaakt. “Gelukkig bleek de schade bij ons nog een relatief mee te vallen, omdat we een betonnen vloer hadden. Maar bij verschillende buren met een houten vloer was de schade aanzienlijk erger. Die hadden fikse schade: de hele houten vloer kon bij het oud vuil." Ter Beek denkt dan ook dat zijn huis niet voor niets een betonnen vloer heeft. “De problemen waren er ook al vóór mijn komst."

Het incident uit 2013 heeft grote gevolgen. “Als je dat gehad hebt ben je bij iedere regenbui alert. Je slaapt slecht als je weet dat er regen aankomt. Niet overdreven, maar het heeft een halfjaar geduurd voor ik weer fatsoenlijk kon slapen als het ’s avonds regende. Bij ieder regenbuitje ging ik buiten kijken of het weer misging. Je houdt Buienradar goed in de gaten. Het is meermaals voorgekomen dat ik een wekker zette als ik zag dat er ’s nachts een bui aankwam."

Op het randje

Soms is het kantje boord en komt het water weer bijna binnen. “Dan barricadeer ik de deur en haal alles zoveel mogelijk van de grond af. Omdat het water ook uit het riool omhoog komt leg ik handdoeken rond sanitair om het een beetje onder controle te houden. De buren hebben vloedplanken voor hun huis en ook zandzakken om de deur mee te barricaderen. Sommigen, waaronder ik, hebben ook een eigen pomp. Als buren houden we elkaar op de hoogte en hebben we een Whatsapp-groep opgericht. Dan kunnen anderen een oogje in het zeil houden als je zelf weg bent. Ook waarschuwen we elkaar als er een flinke bui aankomt."

In 2015 ging het weer bijna helemaal mis, maar gelukkig was de brandweer er op tijd bij om de straat leeg te pompen. “Gemiddeld komt er wel twee keer per jaar water het huis binnen, en verschillende keren is het op het randje – letterlijk het randje onder de deur." De laatste keer dat het water het huis binnenkwam, was vorig jaar. Het probleem is echter nog steeds actueel. “Vorige week zaterdag had de bui geen vijf minuten langer moeten duren: het water klotste al tegen de deur aan. Toen heb ik meteen de buren wakker gebeld en stonden we rond half een ’s nachts de deuren te barricaderen."

Slapeloze nachten

De problematiek speelt dus al jaren en lijkt enkel erger te worden, omdat de buien steeds heviger worden. “Ergens went het een klein beetje, maar het voelt zeker niet prettig. Je blijft bang dat het huis onder water komt te staan. Los van de schade heeft het behoorlijk impact op je leven. En dat naast de flinke schoonmaakklus natuurlijk. Het water uit het riool is niet meteen het meest frisse water, zullen we maar zeggen."

Bij wateroverlast wordt vaak de brandweer gebeld. “De plaatselijke commandant gaf aan dat we altijd konden bellen en dat ze dan hun best zouden doen om de wateroverlast te beperken. Dat was erg aardig, maar de laatste keer kregen we de centrale aan de lijn en die zei: helaas, maar daar komen we niet voor. Dat was een vervelende ervaring, die nog meer irritaties geeft op zo’n moment. We kunnen zelf niks doen behalve elkaar waarschuwen. Maar het beheerst je leven op een bepaalde manier. Je hebt slapeloze nachten als het dreigt te gaan regenen en als je elders bent als het regent hoop je maar dat de buren het in de gaten houden. Het liefste zou je meteen naar huis toe gaan."

Geen enkel effect

Maar waar ligt de wateroverlast nu precies aan volgens de Menheersenaar? “Kijk, de Westelijke Achterweg is een laag gelegen straatje. Vanuit de omgeving (Voorstraat, Hoflaan, Raadhuisstraat) loopt het water zowel over straat alsook in het riool naar onze straat toe. Ons riool kan dat niet aan, het is gewoon niet groot of goed genoeg. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft – na lang aanhouden van onze kant - een open putdeksel neergelegd. Dat zie je gewoon omhoog komen als het heftig regent. Het ligt dus niet aan de putten, maar aan het riool."

Over de gemeente gesproken, wat doen die aan dit probleem? Ter Beek snuift. “De gemeente doet iedere keer beloftes dat ze de oplossing hebben of dat er verbetering zou moeten zijn. Maar het probleem wordt niet minder. Sinds 2009 hebben we al contact met de gemeente, maar zonder veel resultaat. Er zijn in die tijd wat kleine dingetjes gedaan; een straatkolk, een open putdeksel… maar dat heeft allemaal geen nut. Wij geven dat ook aan: wat jullie doen heeft geen enkel effect."

Links laten liggen

“Een van de buren houdt contact met de gemeente en deelt dat dan weer met ons. Ze zeggen overal bezig te zijn met het riool en dat dit zou moeten helpen. Maar we worden met een kluitje in het riool gestuurd. Ik voel mezelf totaal niet serieus genomen door de gemeente. Ik heb het gevoel dat omdat er aan de Westelijke Achterweg maar vier huisjes zijn, ze ons maar links laten liggen." De recente regenbui waarbij het wéér bijna misging was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen en de buurtbewoners zochten contact met deze krant.

“Bij de gemeente weten ze echt wel wat hier aan de hand is, ze hebben vaak genoeg de straat afgezet. Wij verwachten van de gemeente dat ze nu eens het riool aanpakken en serieus kijken of dat niet vergroot kan worden, zodat er meer water kan worden afgevoerd." Hoewel Ter Beek toegeeft geen expert te zijn, denkt hij te weten dat daar het probleem ligt. “Aanpassingen halverwege Middelharnis hebben geen effect, híér moet de schop de grond in." Hoeveel vertrouwen heeft hij in een goede oplossing? “Aan de ene kant moet je positief blijven: ik hoop dat het opgelost wordt. Maar heb ik er vertrouwen in dat de gemeente het doet? Nee. Eerst zien, dan geloven."

Reactie gemeente Goeree-Overflakkee

In het kader van hoor- en wederhoor vroeg Eilanden-Nieuws ook een reactie van de gemeente Goeree-Overflakkee. “De gemeente is bekend met de wateroverlast in de Westelijke Achterweg in Middelharnis. Het probleem komt doordat de Westelijke Achterweg één van de laagst gelegen punten van het dorp is. Op Goeree-Overflakkee zijn meer van deze kwetsbare locaties. Bij hevige regenval stroomt het hemelwater vanuit omliggende straten naar die straat."

“De afgelopen jaren is er veel gedaan om de problemen te verminderen. Zo is in het gebied Hoflaan en omgeving riolering in 2018 vervangen en verbeterd, ook is de riolering in de Bernhardlaan/Steneweg vergroot. Ook in de komende periode zijn er werkzaamheden aan de riolering in de omgeving gepland."

“Natuurlijk snappen we de frustratie van de inwoners, ook omdat dit een kwetsbaar punt op het gebied van waterafvoer blijft. Als er veel water in korte tijd valt (en dat gebeurt steeds meer door de klimaatverandering), dan kan het water niet snel weg. Daar komt bij dat niet alle aanpassingen zichtbaar zijn voor deze bewoners."

Dit betreft de eerste, korte reactie. In een later stadium zal Eilanden-Nieuws met de verantwoordelijk wethouder in gesprek gaan over de situatie in de Westelijke Achterweg, de staat van de riolering op het hele eiland en hoe de gemeente zich in het algemeen voorbereidt op extremer weer.

Nu u er toch bent: dit artikel is vandaag te lezen in de gratis huis-aan-huiskrant van Eilanden-Nieuws. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen en echt op de hoogte blijven van wat er speelt op Goeree-Overflakkee, dan kunt u eigenlijk niet zonder een abonnement op onze vrijdagkrant. Knip de bon uit die vandaag op pagina 9 in Eilanden-Nieuws staat, vul uw gegevens in en ontvang de vrijdagkrant vanaf 21 augustus tijdelijk 3 maanden voor slechts 7,50 euro.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant