Henk Zwanenburg (links) en Jan Leenders bij het beeld van Paulina van Weel, recht voor de hoofdingang van het ziekenhuis in Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).
Henk Zwanenburg (links) en Jan Leenders bij het beeld van Paulina van Weel, recht voor de hoofdingang van het ziekenhuis in Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).

"De belangen van Dirksland behartigen, ja, dat is nodig"

Algemeen 720 keer gelezen

DIRKSLAND – In Dirksland speelt het werk van de dorpsraad zich niet in stilte af. Laat staan achter gesloten deuren in binnen- of achterkamertjes. Nee, de maandelijkse bijeenkomsten zijn openbaar en trekken doorgaans een vergadertafel vol belangstellenden. Soms borrelt het er van de vragen, ideeën, suggesties, kwesties, plannetjes en plannen. De dorpsraad faciliteert en subsidieert initiatieven, maar is ook een belangenbehartiger voor Dirksland… en indirect voor andere kernen.

Door Kees van Rixoort

De eerste dorpsraad van Dirksland – de gemeente Goeree-Overflakkee bestond nog niet – had een voorzitter uit de gemeenteraad. Er was een duidelijke link met de politiek. De huidige voorzitter, Jan Leenders, kan het weten, want hij zat toen in de Dirkslandse gemeenteraad. Later, toen de eerste dorpsraad “een klein beetje ter ziele was gegaan”, kwam er een dorpsraad die helemaal los stond van de politiek. Vergaderingen waren niet openbaar. Deze dorpsraad timmerde aan de weg met onder andere een aantal wandelroutes door het dorp, een muzikale happening en een boekje over de grotendeels verdwenen middenstand op de Straatdijk.

Geen politiek

In 2014 was er geen gemeenteraad van Dirksland meer. Jan Leenders, die raadslid was namens Gemeentebelangen Dirksland, had vrije tijd over en stelde zich kandidaat als bestuurslid tijdens een algemene ledenvergadering in De Geldershof. Later schoven nog twee voormalig gemeenteraadsleden aan in het bestuur van de dorpsraad: Henk Zwanenburg en Peter Keuker. De eerste vertegenwoordigde de VVD, de laatste de PvdA.

Drie politieke kleuren in één bestuur, gaat dat goed? “Ja hoor”, zegt secretaris Zwanenburg. “Wij bedrijven geen politiek. We hebben wel alle drie onze eigen achterban. Je kent de mensen en kan rechtstreeks communiceren, dat is wel zo gemakkelijk.”

Zwanenburg en Keuker kregen een bestuursfunctie na 2016. Zij maakten de viering van 600 jaar Dirksland dus mee als consument. Voor Leenders en zijn toenmalige collega-bestuursleden was dit dorpsjubileum een duik in het diepe. “Hoe gingen we dat varkentje wassen? Hoe kregen we Dirksland in beweging? Er werden allerlei ideeën opgeworpen, waarna we een programma hebben opgezet. Anne Marijke Elema van de gemeente heeft geholpen met ‘sturen’. Zij is onze steun en toeverlaat. Ook Jos Toes heeft toen veel gedaan”, blikt Leenders terug.

Het volledige artikel is te lezen in het Eilanden-Nieuws van woensdag 5 augustus.

Uit de krant