Logo eilandennieuws.nl
(Foto: Gijs Boink).
(Foto: Gijs Boink).

Zestiende-eeuwse kaart Dirksland duikt op in het Nationaal Archief

DIRKSLAND – In het Nationaal Archief is vorige week een opmerkelijke vondst gedaan. Gijs Boink, seniormedewerker collectiebeheer op de afdeling Kaarten & Tekeningen, trof een kaart van de polder Dirksland aan uit 1585. De kaart, die zeer gedetailleerd is, was vele jaren buiten beeld omdat deze ten onrechte was aangemerkt als een duplicaat.

Door Kees van Rixoort

Normaal treedt het Nationaal Archief niet zo naar buiten met collectiebeheer. Daardoor is dit onderdeel minder zichtbaar voor het publiek. Maar nadat Boink zijn vondst van de zestiende-eeuwse kaart van Dirksland bij de spreekwoordelijke koffieautomaat toevertrouwde aan een collega van communicatie, ging er algauw een twitterbericht de ether in. Dat was te begrijpen: de medewerker collectiebeheer dook een zeldzame kaart op.

Dat gebeurde tijdens de voorbereidingen voor het digitaliseren van oude kaarten. “Het Nationaal Archief heeft al veel gedigitaliseerd. Waar veel vraag naar is, staat online. Denk aan archieven van de VOC en de WIC, Suriname en de Staten-Generaal. Nu beginnen we met het digitaliseren van de kaarten van voor 1800”, zegt Boink. Het Nationaal Archief bewaart ongeveer 300.000 kaarten en tekeningen. Daarvan zijn er zo’n 150 van voor het jaar 1600.

Meer over deze bijzondere vondst in Eilanden-Nieuws van komende woensdag.

Meer berichten