Logo eilandennieuws.nl
V.l.n.r. Wessel, Hendrik, Rinse en Tjeerd-Jan.
V.l.n.r. Wessel, Hendrik, Rinse en Tjeerd-Jan.

“Niet ver van huis, maar wel een hele andere omgeving’’

OUDDORP – Voor Hendrik Smaal (23) uit Bleiswijk voelt arriveren in Ouddorp als thuiskomen, zoals hij het zelf verschillende keren zegt. Hij komt hier dan ook al van kleins af aan. Een van z’n eerste herinneringen aan het eiland is de overheerlijke bolus. “Bij aankomst kregen we altijd bolussen. Daarom neem ik altijd een zakje mee voor het thuisfront als ik terugga, ze zijn daar erg geliefd."

Door Erwin Guijt

“Ik kom hier al vanaf m’n vierde ofzo. Ieder jaar gingen we op bezoek bij kennissen op de kop van het eiland, waar we een huisje van huurden. Aan die vakanties heb ik leuke herinneringen overgehouden. Inmiddels kom ik er ook zelf met een paar vrienden, steeds wisselend van samenstelling.’’ Zo ook dit jaar, waar hij met drie maten (Rinse, Wessel en Tjeerd-Jan) het eiland aandoet. Verdwalen zal hij niet. “De weg weet ik inmiddels wel te vinden naar de supermarkt, de bakker en de stranden."

Toren beklommen

De groep vrienden bivakkeert dit jaar in een luxe huisje op het Noordzeepark. “Een stacaravan wordt je op een gegeven moment ook wel zat." Wat ze niet zat worden, is het eiland zelf. “We vinden het heel relaxed hier. Hoewel we nog geeneens zo gek ver van thuis zitten, is het toch een hele andere omgeving. Hier is alles veel uitgestrekter en zijn er veel meer akkers. En mensen zijn gemoedelijk." Hij herhaalt het nog maar eens: “Het is voor mij niet zomaar een vakantieoord, maar het voelt als thuiskomen."

“We zijn hier meestal op of rond het strand te vinden. Ook gaan we vaak scooterrijden over het eiland, maar dat heb ik zelf deze keer niet gedaan. Wel hebben we er een dagje Zierikzee aan vastgeplakt. Daarnaast hebben we op zondag de vakantiediensten in de Dorpskerk bezocht. Drie jaar terug hebben we de toren van Goedereede beklommen. Het leuke van deze vakantie was dat we veel gasten kregen. Dat zijn vrienden uit de buurt die dan een dagje of nacht langskomen. Dat maakt zo’n week extra leuk."

Rondom de kop

De vrienden gaan vaak uit eten in Ouddorp en omgeving. Grinnikend: “Paal 10 is bij ons een gewaardeerde tent. Daar komen we graag terug." Komt hij eigenlijk ook wel eens op het oostelijke deel van het eiland? “Nee, eigenlijk niet. We zijn wel een keer met de scooter door Middelharnis geweest en daar wat gedronken. Maar verder niet nee. Ik heb ook het idee dat de meeste faciliteiten en activiteiten rondom de kop zijn, maar dat kan ik fout hebben. Ook bij de VVV ligt het accent sterk op Ouddorp en Goedereede. Vooralsnog hebben we daar genoeg te doen."

“Wat ik trouwens wel grappig vind, is het accent hier. Woorden als ‘vuuf’ enzo. Soms zijn het bijna Duitse of 'Zeeuwsachtige' woorden. Dat vind ik wel typisch. Net als de verschillende kleine dorpjes die allemaal… hoe zeg je dat, zichzelf zijn gebleven. Het karakter is behouden gebleven." Het verblijf op het eiland duurt een week. Voor daarna staat een vakantie naar Italië op het programma. “We gaan richting Toscane. Daar hebben we een gemixt programma: steden bezoeken, langs een wijnproeverij gaan en ook daar de stranden bezoeken. Behalve de stranden is alles daar verder totaal anders dan Ouddorp, haha."

Blijvertje

Al met al komt hij dus al heel wat jaren regelmatig op vakantie op het eiland. Gaat dat zo blijven in de toekomst? Hij knikt. “Wat mij betreft is het wel een blijvertje, ieder jaar naar Ouddorp. Naast de vakantie komen we er wel eens vaker. Zo zijn we afgelopen Hemelvaartsdag nog geweest met het gezin, toen hebben we een dagje gefietst op het eiland. Maar zeker, ik wil hier later nog steeds blijven komen. Het verveelt me hier absoluut niet."

Dit is deel 1 van de serie Zomergasten op Goeree-Overflakkee, waarin toeristen vertellen over hun ervaringen met het eiland. Volgende week deel 2.

Meer berichten