Logo eilandennieuws.nl
M67.
M67.

Dirkslanders mogen een kunstwerk kiezen

DIRKSLAND – Bij de gerestaureerde trambrug over de haven van Dirksland komt een kunstwerk. Wat voor kunstwerk? Dat bepalen de bewoners van Dirksland zelf. Ze kunnen kiezen uit drie ontwerpen van eilandelijke kunstenaars. Meeste stemmen gelden.

Door Kees van Rixoort

Deze week verspreidt de dorpsraad van Dirksland een speciale editie van de nieuwsbrief. Daarin staan afbeeldingen van de drie ontwerpen met een toelichting van de kunstenaars zelf. Het gaat om M67, Tram en rails en Geniet van de ‘Tramzit’.

M67

Beeldend kunstenaar Jaap Reedijk wil samen met de gebroeders Maarten en Wim de Roon de legendarische M67 terug bij de trambrug plaatsen. Dit als een herinnering aan de tijd dat de tram over de brug reed. “Het kunstwerk krijgt de echte RTM-uitstraling en dient tevens als informatiepunt. Aan de binnenzijde komen informatiepanelen met de geschiedenis van de RTM op Goeree-Overflakkee, met name over het Dirkslandse gedeelte van de tramlijn, waar brugwachter De Leeuw vele jaren heeft gewerkt.” Herinneringen ophalen, even uitrusten tijdens een fietstocht of gewoon de laatste dorpsnieuwtjes doornemen, dat kan op een bankje. Verlichting moet ervoor zorgen dat “de trambrug een mooi lichtbaken vormt aan de Dirkslandse haven”.

Tram en rails

Een trein en in 3D geschilderde lichtgevende rails. Daaruit bestaat het ontwerp van Paul Kalishoek uit Melissant. De trein moet de herinnering levend houden. “Juist daarom is het belangrijk dat de jeugd spelenderwijs met het beeld opgroeit en zich ertoe aangetrokken voelt. Daarom is er gekozen voor twee open ramen en een klein opstapje aan de achterkant. Een extra optie zou een stuur kunnen zijn. De trein heeft op de voorkant een Wilhelminamunt, dat symbool staat voor de welvaart die de trein meebracht. De koplampen zijn fosforescerend door verf die licht geeft in het donker.” De rails zijn een optische illusie bij daglicht en een baken in de nacht, aldus Kalishoek. De kunstenaar zegt dit ontwerp voor de helft van het budget te kunnen maken. De andere helft wil hij beschikbaar stellen voor een goed doel in Dirksland en omgeving.

Geniet van de ‘Tramzit’

De kunstenaar, die ervoor heeft gekozen anoniem te blijven, heeft zich laten inspireren door de houten rijtuigen van de RTM-tram van toen. “Een kunstwerk om in te stappen, even lekker te gaan zitten en te genieten van het uitzicht op de trambrug en het havenkanaal. Reis terug in de tijd, toen water en tramrails onmisbaar waren voor de ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Een markant ontmoetingspunt op een belangrijke kruising.” Vijf historische foto’s geven uitleg over het belang van de oude trambrug.

Deze drie ontwerpen zijn geselecteerd door een jury – bestaande uit vertegenwoordigers van de dorpsraad, de gemeente, de provincie, het RTM-museum en de Culturele Raad GO – na een oproep aan eilandelijke kunstenaars om een ontwerp voor een kunstwerk in te dienen. De uiteindelijke keus is nu aan de Dirkslanders. Ze kunnen door middel van een antwoordstrook of digitaal via de website van de dorpsraad hun voorkeur bekend maken tot uiterlijk maandag 3 augustus.

Meer beleving

De realisering van een kunstwerk hoort bij de aanpak van de voormalige trambrug. Onlangs vond de restauratie plaats. Het brugdek is nieuw, de leuningen zijn geschilderd, het metselwerk en het plateautje zijn hersteld en overtollige begroeiing is van de taluds verwijderd. Dit als onderdeel van het project havenkanaal van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Meer beleving van deze historische locatie creëren - dat is het doel van het kunstwerk. De trambrug is een restant van het tramnetwerk uit de vorige eeuw. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) was de exploitant van dit netwerk, dat van grote economische betekenis was.

In de week van 3 augustus maakt de dorpsraad bekend welk ontwerp de meeste stemmen heeft gekregen. Daarna gaat de winnende kunstenaar aan de slag om zijn ontwerp te realiseren. Vóór het eind van het jaar staat het kunstwerk op zijn plek. Er zijn plannen voor een feestelijke onthulling.

Meer berichten