Logo eilandennieuws.nl
(Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).
(Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).

Blauwalg aangetroffen bij strand Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Bij het strandje in Ooltgensplaat is blauwalg geconstateerd. De gemeente heeft waarschuwingsborden bij het water geplaatst. De komende periode wordt regelmatig gecontroleerd of er nog blauwalg is of niet.

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien. Daardoor ontstaan drijflagen, die giftig kunnen zijn voor mens en dier. Vanzelfsprekend is ook de windrichting van invloed. Blauwalg is te herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Vermijd contact met het water en laat ook huisdieren er niet in zwemmen. Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

De gemeente raadt aan om alleen te zwemmen op aangewezen zwemwaterlocaties. Deze zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Op deze website staat ook de actuele zwemwaterkwaliteit vermeld.

Mensen die een vermoeden hebben van blauwalg op een andere locatie, wordt gevraagd om een foto met vermelding van de exacte locatie te sturen naar: info@goeree-overflakee.nl.

Meer berichten