Logo eilandennieuws.nl
Kristi Okker van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en wethouder Berend-Jan Bruggeman bij de pop-up bibliotheek in Oude-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).
Kristi Okker van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en wethouder Berend-Jan Bruggeman bij de pop-up bibliotheek in Oude-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).

Oude-Tonge heeft eigen pop-up bibliotheek

OUDE-TONGE - Afgelopen dinsdag openden Kristi Okker, coördinator van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta ( BZHD) en wethouder Berend-Jan Bruggeman de pop-up bibliotheek aan Dabbehof 40 in Oude-Tonge. Het pand wordt tot eind van dit jaar gebruikt voor het innemen en uitlenen van boeken, omdat de vestiging in Ebbe en Vloed nog steeds niet toegankelijk is vanwege het coronavirus. Een mooie, maar vooral ook een welkome oplossing voor de leden van de bieb.

Door Mirjam Terhoeve

“Een pop-up bibliotheek is eigenlijk een bibliotheek op een ongebruikelijke locatie van tijdelijke aard. Zo omschreef Kristi Okker de nieuwe vestiging in het centrum van Oude-Tonge. “We zijn erg blij met deze oplossing voor de leden uit Oude-Tonge en het oostelijk deel van het eiland. Ze kunnen nu weer dichter bij huis boeken lenen en terugbrengen. Al onze vestigingen waren al enige tijd open, maar in Oude-Tonge was dat helaas nog niet mogelijk. Zodoende zijn we gaan nadenken over een alternatief en daarna ging het heel snel. Drie weken lang is er keihard gewerkt om van dit leegstaande pand een mooie, volwaardige vestiging te maken. Niet alleen door medewerkers van BZHD, maar ook door vrijwilligers, medewerkers van de gemeente, de buren op het Dabbehof en niet te vergeten de mensen van Goed voor Goed. En het resultaat mag er zeker zijn.”

Snelle actie

Berend-Jan Bruggeman was het roerend met Okker eens. “Deze pop-up bibliotheek is echter niet ontstaan uit luxe, maar door het uitbreken van het coronavirus”, zei hij. “Toch heeft het virus ook mensen tot elkaar gebracht en dat zie je hier terug. Er is snel en adequaat gezocht naar een oplossing en er is meteen actie ondernomen. Binnen enkele weken is er een prachtige vestiging ontstaan. Ik ben zeer trots op alle mensen die zich hiervoor hebben ingezet. Nu zijn de boeken weer bereikbaar voor iedereen die ze willen lezen. Aan de andere kant vermoed ik dat de bewoners van Ebbe en Vloed de aanloop wel zullen missen. We zullen echter moeten afwachten hoe dit in de toekomst zal verlopen.” De wethouder voegde er tot slot aan toe, dat het college juist die morgen de plannen voor 2021 betreffende de bibliotheek had goedgekeurd. “Goeree-Overflakkee is dus ook volgend jaar weer verzekerd van deze mooie voorziening in verschillende dorpen.”

Prachtige aanvulling

Na de opening kon iedereen binnen lopen om een kijkje te nemen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Doordat er geen boekenkasten staan, is de grote collectie boeken per genre uitgestald op diverse tafels. De boeken komen grotendeels van vestigingen uit het hele land en dus niet alleen vanuit Ebbe en Vloed. Er is een leuke kinderhoek gecreëerd en er zijn diverse leestafels uit grootmoeders tijd, die beschikbaar zijn gesteld door Goed voor Goed. Op de muren zijn prachtige teksten en gedichten aangebracht. Helaas ontbreekt de selfservice, maar dat was te kostbaar om voor enkele maanden te realiseren. Tijdens de openingsuren zullen er daarom medewerkers aanwezig zijn, die zorgen voor het uitlenen van de boeken. Het is ook mogelijk om via de website een boek te reserveren en in Oude-Tonge op te halen.

De bezoekers waren allemaal erg enthousiast en de meesten zeiden te hopen, dat de pop-up bibliotheek hier ook in de toekomst zal blijven. Een prachtige aanvulling in het centrum van Oude-Tonge. Kristi Okker, wilde daar echter geen uitspraken over doen. “Het is echt als tijdelijke oplossing bedoeld, dus we blijven hier in principe tot eind van het jaar. We wachten af hoe het coronavirus zich ontwikkelt en aan de hand daarvan zullen we daarna verder kijken.”

Vanwege de opening heeft de bibliotheek een kortingsactie op het abonnement. Nieuwe leden betalen het eerste jaar 30 euro voor een standaardabonnement. Voor een abonnement met e-books betaal je het eerste jaar 34,50. De actie loopt tot 1 september. Meer informatie kan men krijgen bij de balie. De pop-up bibliotheek is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Meer berichten