Logo eilandennieuws.nl

Onderzoek naar visstand in regionale wateren

REGIO - Onderzoekers van waterschap Hollandse Delta zijn sinds dinsdag 21 juli op pad om te kijken hoeveel en welke vis er in het water in de regio leeft. Dit is belangrijk om te weten, want de visstand zegt iets over de waterkwaliteit. Later deze zomer komen de onderzoekers ook naar Dirksland, Stellendam en Middelharnis.

Tijdens het onderzoek vangen medewerkers van ecologisch adviesbureau ATKB de vissen, onderzoeken ze en zetten ze daarna levend weer terug. Bij deze werkzaamheden wordt uitgebreid rekening gehouden met de conditie van de dieren en de weersomstandigheden. Zo wordt er bij warm weer volgens een tropenrooster gewerkt, worden de vissen in grotere kuipen met extra beluchting gehouden en vinden de onderzoeken zo veel mogelijk in de schaduw plaats.

Hele zomer

Het veldonderzoek in Dordrecht is onderdeel van een groter geheel, waarbij in totaal 43 watergangen worden bemonsterd. Dit zijn locaties die aangemerkt zijn als waterlichaam in de KaderRichtlijnWater (KRW). Met dit onderzoek naar de visstand geeft Hollandse Delta invulling aan de Europese KRW-regels voor de waterkwaliteit. In mei waren de Gaatkensplas en de Koedoodse Plas in Barendrecht als eerste aan de beurt. Later deze zomer volgen onder meer de Waal bij IJsselmonde, de havens Dirksland en Stellendam, en het Oudeland van Middelharnis. In september en oktober zijn tot slot de watergangen in Hoeksche Waard en op Voorne-Putten aan de beurt.

Ambitie

Heemraad watersysteem en klimaat Johan van Driel benadrukt het belang van dit onderzoek: “Het is mijn ambitie om de opgave die we hebben op het gebied van waterkwaliteit te versnellen. Daarvoor moeten we weten hoe we er nu voor staan en dit onderzoek levert daaraan een belangrijke bijdrage.” De resultaten van het onderzoek worden eind 2020 verwacht.

Meer berichten