(Foto: Mirjam Terhoeve).
(Foto: Mirjam Terhoeve).

Nieuwe multifunctionele sportkooi voor Oude-Tonge

Algemeen 448 keer gelezen

OUDE-TONGE - De laatste werkzaamheden worden momenteel uitgevoerd en dan is de multisportkooi aan de Capelleweg in Oude-Tonge klaar voor gebruik. De plaatselijke dorpsraad ziet een lang gekoesterde wens om dit voor de jeugd te realiseren in vervulling gaan. Om de sportkooi heen komt een pad en ook een solarbankje. Het bankje is bekostigd met een bijdrage van het windfonds Krammer, waarvoor de dorpsraad onlangs een cheque in ontvangst mocht nemen. De sportkooi is gefinancierd door de gemeente als 'compensatie windopgave'.

Door Mirjam Terhoeve

De dorpsraad is heel blij met de sport- en spelvoorziening voor de jeugd, die bovendien ook nog eens aan het begin van de zomervakantie gereed zal zijn. De kinderen kunnen er in hun vrije tijd heerlijk van gaan genieten. “Er kwamen veelvuldig verzoeken vanuit de inwoners om een veilige speelplek te realiseren in het dorp. De multisportkooi voldoet hier uitstekend aan. In de volledig afgeschermde sportkooi kunnen de kinderen naar hartenlust voetballen, basketballen of hockeyen en er is bovendien een net aanwezig, waardoor ook een potje volleybal, tennis of badminton mogelijk is. Zelf een bal of rackets meenemen en lekker spelen is het advies. We zien de sportkooi tevens als mogelijkheid voor de scholen om hier hun buitengymlessen te houden, maar ook de plaatselijke sportverenigingen kunnen er gebruik van maken op trainingsavonden. Als dit vooraf goed met elkaar wordt afgestemd, moet dat geen problemen geven. In Achthuizen is het een groot succes, dus we hopen dat dit ook voor Oude-Tonge het geval zal zijn”, aldus de dorpsraad.

Compensatie windopgave

Vorig jaar vroeg de gemeente aan de dorpsraden van Oude-Tonge en die van Nieuwe-Tonge om eens te denken over duurzame en maatschappelijke voorzieningen voor de dorpen ter compensatie van de windopgave. De gemeente had hier een bedrag voor gereserveerd, mits de voorzieningen aan bepaalde voorwaarden voldeden. De dorpsraad van Oude-Tonge heeft tijdens de inwonersavond de inwoners geraadpleegd en is ook zelf gaan nadenken over verschillende mogelijkheden. Juist op dat moment werd de multisportkooi in Achthuizen opgeleverd en de leden bedachten dat dit ook erg leuk zou zijn voor de jeugd van Oude-Tonge. Zeker ook omdat hier al vraag naar was vanuit de bevolking. Verder werden auto- en fietsoplaadpunten, een deelauto en zonnepanelen ten bate van de verenigingen voorgesteld. In oktober 2019 werden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad en goedgekeurd.

Zonnepanelen

De multisportkooi staat en binnenkort worden er ook fietsoplaadpunten gerealiseerd op het Kaaiplein. De deelauto gaat voorlopig niet door. Er was al een soortgelijk initiatief en daaruit bleek dat er nauwelijks gebruik van werd gemaakt. De dorpsraad hoopt echter nog steeds op realisatie van de zonnepanelen ten bate van de verenigingen. Het idee was om deze op de Grutterswei te plaatsen en de opbrengst ervan te schenken aan de plaatselijke verenigingen. Deze hebben het financieel zwaar en kregen nu ook nog eens te maken met de coronacrisis. Helaas bleek het dak van de Grutterswei niet geschikt, maar de gemeente heeft toegezegd uit te kijken naar andere mogelijkheden binnen het dorp.

De dorpsraad is zoals vermeld erg blij met wat er al gerealiseerd is, maar roept de inwoners van het dorp op om met meer ideeën te komen. “Samen kunnen en moeten we er wat van maken in het dorp, daar hebben we ieders hulp bij nodig.”

Uit de krant