Afbeelding

Realisatie Stad Aardgasvrij stap dichterbij

Algemeen 439 keer gelezen

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Maar liefst negen verschillende partijen hebben 16 juli een handtekening gezet om hun samenwerking te bekrachtigen en te werken aan de realisering van Stad Aardgasvrij – Hydrogen City. De partijen gaan de komende periode verder samen onderzoeken of Stad aan ‘t Haringvliet de overstap kan maken van aardgas naar groene waterstof. Belangrijke voorwaarde is wel dat waterstof voor de inwoners niet duurder zal zijn dan aardgas.

De intentieovereenkomst is ondertekend door negen partijen, te weten Coöperatie Deltawind, Eneco, Gasunie, Greenpoint Group, Hygro, Oost West Wonen, provincie Zuid- Holland, netbeheerder Stedin en de gemeente Goeree-Overflakkee. Tijdens een feestelijk moment is de ondertekende intentieovereenkomst aangeboden aan inwoners van Stad aan ’t Haringvliet.

Betrokken inwoners

Stad Aardgasvrij is een initiatief van inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet. Een groep van vijftien zeer betrokken inwoners zijn in de afgelopen tijd aan de slag gegaan met de vragen die leven over groene waterstof. Wat betekent bijvoorbeeld de overstap voor de aanschaf van een andere ketel? Hoe zit het met de overstap naar een andere energieleverancier, kosten, veiligheid en de noodzaak tot het verduurzamen van woningen? Door middel van nieuwsbrieven, informatiemarkten, huisbezoeken, workshops en de website www.stadaardgasvrij.nl is er inmiddels antwoord gegeven op die vragen. Uiteraard blijven deze vrijwilligers werken aan de informatievoorziening. Voor de komende maanden staan er de nodige vervolgacties gepland rondom het verduurzamen van woningen.

Samenwerking

Met de ondertekening van de intentieverklaring wordt een grote vervolgstap gezet in de groei naar een stevige projectorganisatie van het project Stad Aardgasvrij. Elke partij heeft zijn eigen rol in de komende onderzoeksperiode. Zo onderzoekt Stedin bijvoorbeeld of het bestaande gasnet ingezet kan worden voor het transport van waterstof en hoe alles veilig – zonder compromissen – gerealiseerd kan worden. Deltawind kijkt naar de mogelijkheid van het inzetten van een waterstofwindturbine; een bestaande windmolen die waterstof produceert. Woningcorporatie Oost West Wonen richt zich ook op het verduurzamen van hun woningen. Op deze wijze vullen partijen elkaar goed aan in de samenwerking.

Urgente opgave

Lokale groene waterstof productie is op Goeree-Overflakkee haalbaar omdat op het eiland meer elektriciteit wordt geproduceerd dan verbruikt. Daarnaast wordt er door een samenwerkingsverband bestaande uit Deltawind, Eneco en HYGRO gekeken naar de inzet van een waterstofwindturbine die zeer effectief waterstof produceert. Voor de leveringszekerheid wordt vanuit een tweede locatie door de Greenpoint Group waterstof geproduceerd op het energie park. Gasunie, Stedin en de producenten werken samen aan het concretiseren van een basisontwerp dat is opgesteld bij het indienen van de aanvraag (voor een financiële bijdrage) voor het Programma Aardgasvrije wijken.

De provincie ondersteunt via het H2GO programma dit project in samenhang met andere waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee. Berend Potjer, gedeputeerde energie, zegt hierover: “De energietransitie is een grote, urgente opgave, dus moeten wij er vol mee aan de slag. Uitproberen, kijken wat werkt en wat niet en daarvan leren. Goed dus dat de gemeente dit nu gaat doen. Uiteraard samen met inwoners.”

Draagvlak

Voor de gemeente Goeree-Overflakkee is draagvlak onder de inwoners cruciaal. “Alles valt of staat met de betrokkenheid van inwoners”, zo benadrukt wethouder duurzaamheid Tea Both-Verhoeven. “Het is mooi om dit initiatief in een behoorlijk snel tempo zich te zien ontwikkelen. We zien dat veel inwoners zich erachter scharen, meewerken en meedenken. Er is nog veel werk te verrichten, maar tegelijkertijd worden er ook mooie – én grote – stappen vooruitgezet.”

Uit de krant