Afbeelding

Watertoren in de steigers lijkt nog niet buiten beeld

Algemeen 805 keer gelezen

DIRKSLAND - Voor het restaureren van de Dirkslandse watertoren gloort nieuwe hoop nu de provincie Zuid-Holland bereid is om volgend jaar opnieuw een aanvraag voor subsidie in behandeling te nemen. Eerder wees de provincie de aanvraag af omdat deze onvoldoende onderbouwd was en op het nippertje was ingediend.

Door Kees van Rixoort

Voor de restauratie van de toren is meer dan 600.000 euro nodig. De gemeente, eigenaar van het Rijksmonument, betaalt ongeveer de helft. Voor de andere helft was subsidie aangevraagd bij de provincie. Na de afwijzing van deze aanvraag was aanvankelijk het voornemen om te kijken wat er mogelijk is met alleen het gemeentelijke geld. Nu lijkt er een nieuwe kans te zijn als er na 1 december een perfect beargumenteerde subsidieaanvraag richting de provincie gaat.

Het is zeer de vraag of de helft van het begrote restauratiebedrag volstaat. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is een steiger tot vrijwel de top van de toren nodig. Dat kost goud geld. Restauratie van de betonnen rand boven aan de toren is noodzakelijk en alleen mogelijk met behulp van een steiger. Dan kunnen de werklieden ook meteen de lantaarn tussen de rand en de spits onder handen nemen. Ook die is toe aan een opknapbeurt. Hetzelfde geldt voor het raamwerk in de toren.

“De steiger moet er komen”, zegt Aad van den Hoek van de Stichting Watertoren Dirksland. “De kosten zijn enorm. Er moet geld van de provincie bij, want de bijdrage van de gemeente is te gering.”

Kern met Pit

Op 5 september is de bekendmaking van de winnaar van de landelijke Kern met Pit-prijs voor het beste buurtinitiatief. Eerder won de Stichting Watertoren Dirksland de provinciale prijs. De bekendmaking en uitreiking zijn vanwege de coronamaatregelen gedecentraliseerd. Dus geen landelijke avond met alle kanshebbers op één plek, maar lokale bijeenkomsten in de plaatsen waar de ingediende projecten vandaan komen. Er zal dus ook zo’n bijeenkomst in Dirksland zijn. Met mogelijk een prijsuitreiking op locatie…

Uit de krant