Complete chaos in Achthuizen afgelopen maandag (Foto's: Dorpsraad).
Complete chaos in Achthuizen afgelopen maandag (Foto's: Dorpsraad).

Aanleg nieuwe rotonde op N498 zorgt voor verkeerschaos in Achthuizen

Algemeen 1.144 keer gelezen

ACHTHUIZEN - Afgelopen maandag ontstond er een enorme verkeerschaos in Achthuizen. De reden was de afsluiting van de N498 tussen de Schaapsweg en de N59 wegens werkzaamheden. Hierdoor werd al het verkeer van en naar Ooltgensplaat door Achthuizen geleid. Al snel bleek dat dit een ondoenlijke situatie werd. De smalle dijken konden het vele verkeer niet aan. De inwoners van het dorp trokken aan de bel en de provincie besloot daarop verkeersregelaars in te schakelen en een extra omleidingsroute voor het vrachtverkeer uit te zetten.

Door Mirjam Terhoeve

De inwoners van Achthuizen wisten niet wat ze meemaakten. Een enorm lint van auto’s en vrachtwagens kwam dwars door het dorp. Vrachtwagens konden elkaar nauwelijks passeren, waardoor ze vlak langs de aan de dijk staande huizen reden of door de bermen heen moesten. De bewoners van deze huizen konden amper hun huis of terrein verlaten. Op sommige punten was passeren helemaal niet mogelijk en liepen de gemoederen zelfs hoog op. Hierdoor ontstonden opstoppingen waardoor het achterliggend verkeer gebruik ging maken van de straten dwars door de aansluitende woonwijk. De maximale toegestane snelheden werden daarbij regelmatig overschreden. Ouders moesten zich met hun kinderen door al dit verkeer heen manoeuvreren om ze veilig op school te krijgen. “Ondoordacht en levensgevaarlijk”, was de algemene conclusie, waarbij ook de nut en noodzaak van de nieuwe rotonde ter discussie werd gesteld.

Levensgevaarlijk

“Het was niet te doen”, beaamt ook Piet Bakelaar, secretaris van de dorpsraad. “Vanuit mijn woning had ik goed zicht op de situatie en het was echt levensgevaarlijk op de dijk. Vorige week hadden wij als dorpsraad al onze bezorgdheid geuit bij de gemeente. Die nam het als kennisgeving aan en wees ons door naar de provincie, de opdrachtgever van het project. Wij waren sowieso al verbaasd dat de dorpsraad vooraf niet was ingelicht over deze plannen. Na het zien van de chaos maandagochtend hebben wij meteen aan de bel getrokken. Ook één van de moeders, die met haar kinderen door het verkeer heen moest, heeft alarm geslagen bij de provincie. Dit heeft geholpen, want op dinsdagmorgen werden er al verkeersregelaars ingezet, waardoor het verkeer wat beter gedoseerd door het dorp kwam. Vanaf woensdag is er een andere omleidingsroute ingesteld voor het vrachtverkeer. Het is nu rustiger, maar wij blijven alert en trekken meteen weer aan de bel als het mis dreigt te lopen.”

Excuses provincie

“Wij betreuren zeer, wat er is gebeurt”, zegt Marcel van den Eng, woordvoerder verkeer van de provincie Zuid-Holland. “Vooraf hadden we de omleidingsroute uitvoerig doorgesproken met meerdere partijen, waaronder de hulpdiensten, de gemeente en Rijkswaterstaat. Gezien de infrastructuur in het gebied een lastige opgave. Dat de gekozen route in de praktijk zo anders zou uitpakken, hadden we niet verwacht. Hiervoor bieden we onze welgemeende excuses aan. Op dinsdag hebben we verkeersregelaars ingezet om het verkeer in Achthuizen in goede banen te leiden. Vanaf woensdag is er bovendien een extra omleiding uitgezet voor verkeer naar Ooltgensplaat, die buiten Achthuizen om loopt. Op deze manier proberen we het verkeer nog verder te spreiden. We blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden. Wat betreft de nut en noodzaak van de nieuwe rotonde bij de N498 blijven wij bij ons standpunt dat dit een mooi project is. Het kruispunt werd steeds drukker en de doorstroming nam steeds verder af. Nu komt er een veilige en duurzame rotonde, gemaakt van gerecycled asfalt, beton en duurzame materialen. De bushaltes worden beter bereikbaar en de oversteek voor voetgangers en fietsers wordt veiliger. Er komen ruime fietsenstallingen, nieuwe bomen en bloemrijke bermen. Gelukkig loopt alles goed op schema en we verwachten, dat de werkzaamheden op de geplande datum, 24 juli, gereed zullen zijn.”

Reactie gemeente

De gemeente wil ook graag reageren op de ontstane situatie en laat het volgende weten: "De provincie is wegbeheerder, maar deze wegwerkzaamheden hebben zeker ook de aandacht van ons als gemeente. De bereikbaarheid voor en van onze inwoners is belangrijk. Als gemeente wisten we uiteraard van de aanleg van de nieuwe rotonde. De afsluiting voor de afrondende werkzaamheden was daarentegen niet zo lang van te voren bekend. Er is vooraf overleg met de provincie geweest om de omleidingen goed door te spreken en afspraken te maken over de routes en verkeersregelaars, om problemen te voorkomen."

Op dag 1 van deze afsluiting bleek volgens de gemeente echter dat een deel van de mensen geen gebruik maakte van de omleidingsroute via de polder, maar de route door Achthuizen koos. "Op het moment dat we die signalen kregen, hebben we direct aangedrongen op aanvullende en verscherping van de maatregelen. We hebben daarbij vooral ook oog gehad voor de bereikbaarheid van Ooltgensplaat, komende vanaf de N498. Een weginspecteur en een verkeersmanager hebben ter plaatse naar de situatie gekeken. Vanuit de provincie heeft dat dinsdag in de loop van de dag tot aanpassingen geleid (in de duidelijkheid) op de route naar Ooltgensplaat. Daarnaast is er ruimere inzet van regelaars. Wij zien als gemeente dat de provincie serieus werk heeft gemaakt van het verbeteren van de situatie. Ook de politiemeldkamer Rotterdam is op de hoogte en daarmee de hulpdiensten ook."

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant