De testlocatie in Middelharnis (Foto: Erwin Guijt).
De testlocatie in Middelharnis (Foto: Erwin Guijt).

1135 coronatesten in maand tijd op testlocatie Middelharnis

Algemeen 1.851 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds de opening van de coronateststraat in Middelharnis, iets meer dan een maand geleden, zijn tot en met gisteren (maandag) in totaal 1135 personen getest. Dit laat de GGD Rotterdam-Rijnmond weten op vragen van Eilanden-Nieuws. Wel benadrukt de GGD dat niet ieder getest individu van het eiland afkomstig hoeft te zijn.

Door Erwin Guijt

Kijkend naar de cijfers valt op dat er sinds de opening van de testlocatie (8 juni) ‘slechts’ twee inwoners van het eiland positief zijn getest op het eiland. Van de meer dan duizend testen werd dus in twee gevallen corona geconstateerd. Heeft de GGD een verklaring voor het geringe aantal positieve tests in relatie tot het totale aantal testen? Mariëlle Kock van de GGD Rotterdam-Rijnmond: “Wij doen geen uitspraak over een individuele gemeente, maar er kan in het algemeen wel iets over gezegd worden."

Hooikoorts

“In ons verzorgingsgebied zien we dat tussen de 2,5 en 3 procent van de testen positief is, en dat er dus corona geconstateerd wordt. Dit sluit aan bij het landelijke beeld, waar het aantal positieve testen eveneens tussen de 2 en 3 procent ligt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat klachten als verkoudheid, keelpijn en hoesten niet enkel corona-gerelateerd zijn. Verkoudheid kan bijvoorbeeld door allerlei virussen komen. Ook zijn er mensen met hooikoorts die last hebben van dezelfde klachten die je ook bij corona aantreft."

“Straks komt het griepseizoen er weer aan, wat ongeveer van november tot en met februari duurt. Dat zijn de wat koudere maanden waar mensen veelal binnen zitten, en minder ventileren. Het is nog te vroeg om uitspraken te doen of dat invloed gaat hebben op de verspreiding van het coronavirus, maar het zou natuurlijk goed mogelijk kunnen zijn. Hoe het ook zij, het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden, ook in het najaar. De relevantie van testen bij klachten blijft onverminderd staan."

Certificaat

Wat daarnaast belangrijk is voor het vervolg, is de testbereidheid van mensen. “Nu zitten onze teststraten nog steeds redelijk vol en loopt het prima. De vraag is of dat in het najaar nog steeds zo is. Maar daar is nu erg moeilijk te voorspellen en zullen we moeten afwachten." Datzelfde geldt voor een mogelijke tweede golf.

Inmiddels is het voor sommigen al vakantie en dat merken ze op de GGD ook. “Veel mensen gaan rond deze tijd op vakantie. We krijgen veel vragen over mensen die een non-covid-verklaring van ons willen. Dus dat ze zich laten testen en dan een soort certificaat krijgen, waarmee ze naar hun luchtvaartmaatschappij of vakantieland kunnen aantonen dat ze gezond zijn. Maar daar werken we niet aan mee. We testen mensen op klachten, niet zodat mensen op vakantie kunnen."

Uit de krant