De amateurarcheologen aan het werk bij de kelder.
De amateurarcheologen aan het werk bij de kelder.

Vondsten Nieuweweg herinneren aan schooljaren van lang geleden

Algemeen 739 keer gelezen

MELISSANT - Acht munten in een handgemaakt klein portemonneetje: twee koperen centen met Wilhelmina erop, enkele zinken muntjes uit de Tweede Wereldoorlog en nog wat naoorlogse geldstukken. Het kan haast niet anders of een van de scholieren van de Melissantse School met de Bijbel is dit beursje in 1948 verloren. Het raakte onder de grond en kwam eind vorige week, ruim zeventig jaar later, weer tevoorschijn tijdens een korte archeologische inspectie op de locatie waar het schoolgebouw ooit stond.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

De School met de Bijbel stond aan de Nieuweweg, niet ver van de ingang van de begraafplaats in Melissant. Dwars op het schoolgebouw was de woning van het hoofd der school gesitueerd. In 1968 was het gebouw nog in gebruik als school. Twee jaar later was de nieuwbouw in gebruik genomen. In het verbouwde schoolgebouw aan de Nieuweweg kon het publiek vervolgens terecht voor de aankoop van meubelen en andere artikelen op interieurgebied: Struijk woninginrichting.

Dat is nu ook achter de rug. Het pand is afgebroken om plaats te maken voor vier nieuwe woningen. Bouwbedrijf P. van den Boogert gaat ze bouwen. Tijdens de sloop van het gebouw kwam de historie mooi naar voren: een stuk muur met daarop de ingemetselde naam School met den Bijbel.

De gedachte was dat het terrein na de sloop bouwklaar was. Totdat Floor Volker met zijn metaaldetector naar de Nieuweweg ging. Onder het zand ontdekte hij een flink stuk asfalt en een grindpad. Daarnaast kwamen er drie trassen met gewelven tevoorschijn. Waarschijnlijk behoorden er twee bij het schoolgebouw en één bij de woning van de bovenmeester.

Kelder

Het archeologisch onderzoek - waar al snel ook Piet van Es, Akkie Krouwel en Annet van Leersum bij betrokken raakten - leverde voorts een kelder met plavuizen op. Deze 4.20 meter lange, 2.20 meter brede en 63 centimeter diepe kelder, globaal te dateren van rond 1900, hoorde waarschijnlijk bij het woonhuis. Houten palen en dito beschoeiing waren nog aanwezig.

Daarnaast kwam er aardewerk en porselein aan de oppervlakte, het meeste van rond 1900, maar ook wel wat aardewerk van rond 1700. Met de metaaldetector wist Floor Volker onder andere een roetvanger, een horlogesleuteltje, een massief gegoten koperen knoopje en munten te ontdekken. Onder de gevonden munten bevinden zich een heller uit 1722 van een van de Duitse staten en een halve cent uit 1822 met koning Willem I erop. Een mooie vondst was voorts het portemonneetje met acht munten.

Zaterdag 11 juli sloten de amateurarcheologen hun onderzoek af. De graafmachine stond klaar om de kelder te verwijderen en de volgende benodigde stappen te zetten richting de start van de bouw. Wie weet kunnen de bewoners van de vier woningen die daar straks verrijzen, nog een cadeautje tegemoet zien: een plavuis uit de kelder van de bovenmeester. Om nog eens te mijmeren bij het idee dat hier, op deze plek, ooit kinderen naar school gingen, van wie er één een portemonnee verloor.

Het portemonneetje met inhoud.

Uit de krant