Twee boa's aan het werk op straat (Foto: Adri van der Laan).
Twee boa's aan het werk op straat (Foto: Adri van der Laan).

Boa's: de ogen en oren van de gemeente

Algemeen 1.364 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn ook in de gemeente Goeree-Overflakkee al een behoorlijk aantal jaren actief. Door verschillende oorzaken komt deze beroepsgroep in de afgelopen tijd - landelijk - wat meer in de belangstelling te staan. Dit is ook op het eiland het geval. We namen een kijkje achter de schermen van deze gemeentelijke afdeling.

Door Adri van der Laan

In het gemeentehuis geven Marianne Kleingeld, Teamleider Veiligheid en Handhaving en Kees Overweel, Beleidsadviseur Handhaving van de gemeente graag nadere toelichting bij het werk van de boa’s. De boa’s zijn in de afgelopen maanden landelijk veel in het nieuws geweest. Zij zijn het die tijdens de coronacrisis moeten toezien of de maatregelen die worden afgekondigd door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wel worden nageleefd. Verder kwamen ze in de media ter sprake omdat ze actie voerden om meer ‘geweldsmiddelen’ te krijgen bij de uitvoering van hun taken. Een groot deel van deze functionarissen zou graag een wapenstok en pepperspray aan hun uitrusting toevoegen. Dit vanwege hun eigen veiligheid.

Geen bonnenmachines

Kees Overweel, ooit ook boa geweest, benadrukt dat de moderne boa’s niet te vergelijken zijn met de opsporingsambtenaren van vroeger. “Veel mensen hebben nog het beeld dat de functie van boa een soort Melkertbaan is en dat ze bonnenmachines zijn die erop uit zijn om zoveel mogelijk foutparkeerders te beboeten. Dit is al lang niet meer zo. De taken van de boa’s zijn sterk uitgebreid”. Marianne geeft aan dat er een verandering heeft plaatsgevonden in de taken van de boa’s van controleur naar adviseur. “Ze zijn een soort ambassadeurs van de gemeente. Omdat ze zichtbaar in het straatbeeld aanwezig zijn, worden ze ook heel veel aangesproken door passanten”. Dan wordt er niet alleen maar naar de weg gevraagd, maar er wordt ook gevraagd waarom er iets niet mag en waarom de gemeente dit besloten heeft”, aldus Marianne. De boa’s zijn hiervoor getraind om op deze vragen een antwoord te geven. ”Ze zijn de oren en ogen van de gemeente op straat”.

Het volledige artikel is te lezen in de krant van vrijdag 10 juli: https://www.eilandennieuws.nl/reader/4517

Uit de krant