Leo en Anne Pronk (links) en Rolf en Patricia Cikot overleggen over het Polderhuus (Foto: Kees van Rixoort).
Leo en Anne Pronk (links) en Rolf en Patricia Cikot overleggen over het Polderhuus (Foto: Kees van Rixoort).

Het Polderhuus, een droom wordt werkelijkheid

Algemeen 1.604 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Wat doe je als je een ernstig meervoudig beperkt kind hebt en er een tekort is aan specialistische en kleinschalige zorg. De handen ineenslaan! Zorg zoals thuis, kleinschalig, in de maatschappij. Dat is het doel dat Leo en Anne Pronk en Rolf en Patricia Cikot voor ogen hebben. Om dat doel te bereiken hebben ze het initiatief genomen om een huis te realiseren voor jongeren/volwassenen met een ernstig meervoudige beperking en/of een verstandelijke beperking. In het huis, dat het Polderhuus is gedoopt, kunnen zij wonen en de zorg ontvangen die ze nodig hebben. Het streven is om volgend jaar de eerste schop in de grond te steken en een jaar later de deuren te openen.

Door Kees van Rixoort

Leo en Anne en Rolf en Patricia hebben allebei een ernstig meervoudig beperkte dochter. Judith Pronk is 18 jaar en woont thuis bij haar zus, broer en ouders, die haar verzorgen. De 17-jarige Aline Cikot woont in een locatie van Visio in Breda en krijgt daar ook zorg en dagbesteding. Visio is een organisatie voor mensen met beperkingen die ook blind of slechtziend zijn.

Zowel voor Judith als voor Aline is de huidige situatie niet ideaal. Een ernstig meervoudig beperkte dochter thuis verzorgen heeft veel impact en is op termijn moeilijk vol te houden. Dat geldt voor Leo en Anne. Rolf en Patricia liepen daar eerder ook tegen aan, en hebben nu voor Aline een ander probleem: Visio is niet gespecialiseerd in de zorg die Aline nodig heeft. Ze staat al twee jaar op de wachtlijst voor een beter alternatief. Er is een tekort aan adequate opvang, ook in onze regio, nog afgezien van de zo gewenste kleinschalige woonvorm.

Een droom

Beide ouderparen waren daarom aan het denken over oplossingen. Aanvankelijk los van elkaar. Leo Pronk: “Je wilt de zorg uit handen geven, maar hoe en waar? Wat wil je? Er zijn weinig geschikte mogelijkheden in Nederland. We dachten: misschien moeten we zelf iets beginnen. Maar het bleef bij een droom.”

Tot Leo en Anne Pronk Rolf en Patricia Cikot ontmoetten via een gemeenschappelijke vriendin in Middelharnis. Rolf: “Wij zitten in dezelfde situatie en wilden ook iets voor onszelf beginnen. We zijn met elkaar in contact gekomen, hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen, en zo is het balletje gaan rollen.”

Wat ze elders niet vonden en nu in het Polderhuus zelf tot stand willen brengen, is kleinschalige zorg. Leo heeft het over de kracht van kleinschalige zorg. “Daar geloven wij in: een mooi, liefdevol huis voor je kind. Zo min mogelijk overhead, het geld moet gaan naar waar het hoort: zorg en dagbesteding. Dat is wat wij doen. We willen ook iets levensloopbestendigs, zowel in het gebouw als in de zorgverlening. Wie er woont, moet er oud kunnen worden.” Rolf vat de meerwaarde zo samen: “Kleinschalige zorg is goedkoper en de kwaliteit van de zorg is nog hoger ook.”

Er zijn vergelijkbare initiatieven in het land, bijvoorbeeld in Oss. Onder andere daar hebben de Flakkeese initiatiefnemers hun licht opgestoken, zich laten inspireren en gehoord wat de valkuilen kunnen zijn. Al snel bleek dat er heel veel komt kijken bij het opzetten van een kleinschalige woonvoorziening met zorg, inclusief het uitwerken van een zorgconcept, het werven van bewoners, medewerkers en vrijwilligers én het omzeilen van hindernissen in de regelgeving. Trek er gerust vijf, zes jaar voor uit, was de boodschap.

Niet snel genoeg

Maar op Flakkee gaat het sneller. Leo, Anne, Rolf en Patricia zijn nu een jaar bezig en hopen volgend jaar al de bouw te kunnen starten. De snelheid heeft voor een groot deel te maken met het feit dat Leo en Anne ervaring hebben opgedaan in het runnen van een kleinschalige woon-zorgvoorziening – een Thomashuis – en dus de weg kennen. Patricia: “Het kan me niet snel genoeg gaan. Aline zit nu niet op haar plek, ze is nu ook afgezonderd van de groep.” Anne: “Op een gegeven moment slaat de weegschaal door.”

De initiatiefnemers betrokken in een vroeg stadium de gemeente in hun plannen. Ze maakten een businessplan, benaderden een architect en concretiseerden de Polderhuus-visie. “We willen bouwen aan de rand van Middelharnis. Niet weggestopt, maar in verbinding met de maatschappij”, zegt Rolf.

Het Polderhuus gaat twee huizen onder één dak bevatten: een huis voor tien bewoners met ernstig meervoudige beperkingen en een huis voor zes bewoners met een verstandelijke beperking. Allebei van alle gemakken voorzien en geheel conform de eisen van deze tijd. Er komen ruime leefruimtes en iedere bewoner krijgt een mooie en ruime zit/slaapkamer met een eigen badkamer. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt, ook om een gezonde omgeving te creëren.

Zoals thuis

Alles is erop gericht dat het er goed wonen is. En goed werken. “Professioneel en huiselijk, wonen zoals thuis. Het zal een eer zijn om daar te wonen en te werken”, zegt Anne. Rolf verwacht dat de zorgverleners in de rij zullen staan om in het Polderhuus aan de slag te kunnen gaan. “Omdat het kleinschalig is. Dat spreekt aan. En omdat we ons niet gaan verliezen in allerlei regelgeving. Daar zitten zorgverleners op te azen.” In de nieuwe voorziening zijn medewerkers nodig die bewoners een vertrouwd en veilig gevoel kunnen geven, die in staat zijn lichaamstaal te lezen. “Dat is ongelofelijk belangrijk. Dat is de basis”, zegt Patricia.

De initiatiefnemers zijn ook op zoek naar twee medewerkers die de zorgtaken kunnen combineren met organisatorische en sturende werkzaamheden. Het runnen van het Polderhuus, kortom. “We halen ons heel veel op onze hals, maar we doen dit met een doel”, zegt Leo. “We doen dit voor onze én voor andere kinderen. We willen anderen graag in onze droom laten delen. Het Polderhuus wordt het bekendste huis van Flakkee. Iedereen gaat het kennen en ervan houden.”

Wie meer wil weten over het Polderhuus kan terecht op de Facebookpagina Polderhuus of contact zoeken via info@polderhuus.nl.

Uit de krant