Afbeelding

Irene Lommers schrijft het boek 'Wereldkinderen'

Algemeen 400 keer gelezen

GOEDEREEDE - Het is een bijzonder boek geworden dat Irene Lommers onlangs heeft geschreven. Een boekje dat ‘vanzelf’ is ontstaan. Haar diepste motivatie achter haar boek ‘Wereldkinderen. Hoop, Geloof en Liefde’ is dat mensen door de foto’s en korte teksten bemoedigd worden. De eerste positieve reacties zijn ondertussen binnen.

Door Adri van der Laan

Vanuit haar woning aan de Pieterstraat in Goedereede geeft Irene Lommers graag wat toelichting op haar zojuist verschenen boek. Het boek ‘Wereldkinderen. Hoop, Geloof en Liefde’ is haar eerste boek. “Ik heb altijd graag geschreven en ook wel eens wat aan uitgevers gestuurd maar dat werd nooit wat. Verder heb ik er nooit zoveel werk meer van gemaakt”. Maar met dit boek was het anders. Ze vond heel vlug een uitgever bereid om het boek uit te geven. Uit het gesprek met haar blijkt dat ze dit als een soort leiding ziet en dat was ook het geval met het samenstellen van het boek. “Het boek kwam zomaar”.

Vroeg begonnen

Irene vertelt dat ze al heel vroeg ging schrijven. Ze is afkomstig uit een creatieve familie en wellicht daardoor ging ze op haar negende al dingen opschrijven. En op haar twaalfde ging ze al aan de slag met foto’s maken. Die beide hobby’s heeft ze haar hele leven al gehad en met dit boekje heeft ze deze twee gaven van haar gebundeld. Niet zozeer om er zelf beter van te worden maar vooral om anderen een hart onder de riem te steken en deel te maken van haar geloof in hoop en liefde.

Het ruim honderd pagina’s tellende boek bevat op elke twee pagina’s een foto met een heel korte tekst. De foto’s zijn vrijwel allemaal in de natuur op het eiland - waar Irene veel te vinden is - gemaakt. De positieve teksten die ze bij elke foto heeft geplaatst hebben allemaal een diepere lading die gebaseerd is op verzen uit de Bijbel. Irene, afkomstig uit Noord-Limburg en van oorsprong katholiek, is gelovig. “Ik ben gelovig maar geloof niet in een religie en ga daarom ook niet naar een kerk. Dat komt omdat ik er niet van hou dat me iets wordt opgelegd. Dat ik iets moet doen”. Ook de scheiding in de Hervormde kerk van waaruit de PKN en de Hersteld Hervormde Kerk is ontstaan, heeft haar religieuze gevoel niet gestimuleerd. “Mijn geloof draag ik uit door mijn talenten te gebruiken in de wereld om mij heen”.

Ze brengt met haar fototoestel veel tijd door in de mooie natuur van het eiland en vooral bij de resultaten van haar macrofotografie komt ze steeds weer opnieuw onder de indruk van Gods schepping.

Niet doelbewust

Als we vragen naar de aanleiding voor het maken van haar boek, antwoordt Irene dat ze “niet doelbewust” op pad is gegaan. “Ik kreeg als het ware van Hogerhand door wat ik moest fotograferen en welke tekst ik hier later bij moest zetten. Dat vond ik heel bijzonder en ik ben toch echt geen zweverig type. Het kwam echt zomaar”.

Het resultaat is een boekje met ongeveer honderd prachtige foto’s. Met bijpassende teksten. Teksten én foto’s die tot nadenken zetten en die soms ‘wonderlijk’ goed bij elkaar passen.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.
ISBN: 978-94-640-3293-2
Verkrijgbaar via de boekhandel
Prijs: € 19,99
Meer info: www.irenelommers.nl

De Titel

Evenals bij de samenstelling van het boek is ook de titel van het boek vanzelf ontstaan. Irene: “Hoop, Geloof en Liefde zijn voor mij de belangrijkste waarden van het leven”. Wereldkinderen is bedacht door de Irene zelf en refereert aan de laatste foto in het boek waar een vlucht vogels is afgebeeld tegen een ‘Hollandse lucht’. Het bijschrift luidt: ‘Jullie zijn allemaal Mijn wereldkinderen’.

Een voorbeeld van een foto uit het boek. Het bijschrijft luidt: 'En besef dat echte schoonheid van binnen zit, de buitenkant is slechts een zwakke afspiegeling van je hart en ziel'.

Uit de krant