Afbeelding

Saskia Maaskant schrijft boek over stormramp van 1911

Algemeen 646 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Schrijfster Saskia Maaskant komt eigenlijk uit Zeeland, maar woont inmiddels al weer een aantal jaren in Sommelsdijk. Met haar nieuwste boek 'Meerminnen verdrinken niet' gaat ze terug naar haar kindertijd; Bruinisse.

Door Sam Fish

“Bruinisse was ooit het grootste mosselvissersdorp van Nederland,” vertelt ze. “Veel mensen weten dat niet en heel veel mensen zijn het ook vergeten. Ze hadden een vloot van 150 platbodemschepen. De stormramp van 1911 veranderde alles voorgoed, er bleven nog maar 20 schepen over.”

Meerminnen verdrinken niet

‘De schepen rammelden en beukten. Ze kraakten, in de kolkende en knetterende branding, op golven die hoger waren dan de dam zelf. En het volgende moment suisden er basaltblokken door de lucht. Ze vlogen weg, alsof het sneeuwvlokken waren in een glazen bol die hard werd geschud. En dat was het einde van de Langendam.’

Het is een kleine greep uit het fonkelnieuwe boek waarin Janna de hoofdrol op zich neemt. “Ze is een weeskind en het boek begint met haar reis met de pont van Numansdorp naar Zijpe. Ze gaat namelijk in Bruinisse bij het gezin van haar oom Wolfert wonen,” verklapt Saskia Maaskant. “Ik wilde dit boek heel graag schrijven, maar als het over mosselvissers gaat kom je al snel in een mannelijke hoofdrol. Ik wilde dus echt het tegenovergestelde. Een volledig ander perspectief om dit verhaal te vertellen.”

Bijzonder en belangrijk

“Dit boek is voor mij zowel belangrijk als bijzonder,” laat de schrijfster weten. “De stormramp van 1911 is door veel mensen vergeten. En het feit dat Bruinisse daarvoor het grootste mosselvissersdorp van Nederland was, is ook door veel mensen vergeten. Daarom is het belangrijk om dit verhaal te vertellen. Sommige dingen, en dit zijn er zeker twee van, mogen niet vergeten worden.”

Maar het is ook bijzonder voor haar. “Mijn opa heeft een grote rol in dit boek,” vertelt ze trots. En dat klinkt misschien raar voor veel mensen, aangezien ze het zelfs heeft geschreven. Maar het ligt iets anders. “Ik heb hem niet zomaar in het verhaal gestopt. Hij hoort erin. Hij was de dorpsomroeper van Bruinisse in die tijd. Een heel belangrijke taak, zeker tijdens de stormramp.”

Terug naar vroeger

Voor Maaskant is dit boek niet alleen een verhaal over een belangrijke gebeurtenis. Ze keert hiermee ook even terug naar haar jeugd. “Ik ben opgegroeid in Bruinisse. Dat zit er zeker wel in verwerkt,” zegt ze. “Wat ik voel als ik in Bru ben, dat is zo bijzonder. De geur van het water, het geluid van de golven, het dialect dat gesproken wordt door de mensen daar. Het zit allemaal verwerkt in het boek. Ik heb dus kleine dingen van mezelf zeker wel verwerkt in Janna, maar ik denk dat elke schrijver dat wel doet.”

Het boek gaat verder dan haar eigen jeugd. “In dit boek gaan we ruim 100 jaar terug de tijd in. Dat is een prachtige tijd, het was zo anders toen. Er is zó veel veranderd. Dat wordt nog extra duidelijk met de stukjes van krantenartikelen uit die tijd die verwerkt zijn in het boek.”

Boekpresentatie

Het boek wordt gepresenteerd op donderdagavond 9 juli via een online evenement. “Het wordt een hilarische toer door Bruinisse. Ik neem de mensen mee naar Zeeland, een tocht over de golven naar het grootste mosseldorp,” verklapt ze. “Maar meer ga ik nog niet zeggen. Dat zou niet leuk zijn.”

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandels en online en is leuk voor jong en oud vanaf 14 jaar. Op vrijdag 10 juli signeert Maaskant haar nieuwe boek bij boekhandel Dekker & Van Esbroek in Middelharnis. Kun je nu écht niet wachten tot je het boek in handen hebt? Op www.meerminnenverdrinkenniet.nl is het eerste hoofdstuk te lezen. Daar is ook de link naar de boekpresentatie op donderdagavond 9 juli te vinden.

Uit de krant