Afbeelding

Schrikbarend hoog speedgebruik op het eiland

Algemeen 2.367 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een aantal jaren geleden verzocht de organisatie Moedige Moeders de gemeente om een rioolwateronderzoek uit te voeren om zo meer inzicht te krijgen in het drugsgebruik op het eiland. De gemeente gaf gehoor aan de oproep en vrijdag werd de uitslag gepresenteerd tijdens een persbijeenkomst. Met name het speedgebruik op het eiland blijkt schrikbarend hoog. Tijdens de Dialoogavond aanstaande donderdag van de gemeenteraad zal het rapport ook besproken worden.

Door Adri van der Laan

Tijdens de persbijeenkomst in het Rondeel gaf onderzoeker Thomas ter Laak toelichting bij het onderzoek. Ter Laak is onderzoeker Chemische Waterkwaliteit van het onderzoeksbureau KWR. Het bureau heeft in juni en september van het vorig jaar het rioolwater onderzocht op Goeree-Overflakkee. Twee keer werd er een week lang monsters genomen van het rioolwater bij vijf rioolwaterzuiveringsinstallaties op het eiland. Thomas ter Laak legde uit dat rioolwater een goed beeld geeft van het druggebruik. Er is gecontroleerd op de aanwezigheid van vijf soorten drugs in het rioolwater: amfetamine (speed), methamfetamine, MDMA (XTC), cocaïne en cannabis.

In het rapport worden de resultaten van de drie grote rioolwaterzuiveringsinstallaties – Middelharnis, Oude-Tonge en Goedereede – vergeleken. De kleinere installaties van Den Bommel en Ooltgensplaat zijn meegenomen in het eilandelijk gemiddelde.

Resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van XTC, cocaïne en cannabis niet zoveel afwijkt van vergelijkbare gemeenten in het land. Het gebruik van amfetamine (speed) is echter verontrustend hoog. Het gebruik in september 583 mg per dag per 1000 inwoners lag op 583 en in juni op 503. In Amsterdam lag dit gemiddelde op 154.

Vooral van de hoogte van het speedgebruik is het college geschrokken. Burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Berend Jan Bruggeman lieten weten dat de resultaten van dit onderzoek deel uitmaken van het Beleidsplan Verslavingspreventie én worden gebruikt voor de verdere inzet op zorg/nazorg en handhaving. Met de verschillende organisaties wordt momenteel gesproken over de nodige vervolgstappen om de aanpak lokaal/regionaal verder te verbeteren. Ook wordt het rioolwateronderzoek over ongeveer vier jaar herhaald, maar dan wel in een andere periode. Dit laatste is belangrijk omdat blijkt dat de hoge concentratie bij de rioolwaterzuivering in Goedereede ook als oorzaak kan hebben dat er op de westkant van het eiland veel recreatie is en daarom ook een hoog druggebruik. Een vervolgonderzoek later zal wellicht dan een ander beeld geven.

Wethouder Berend Jan Bruggeman verzekerde dat de gemeente met de resultaten aan de slag zal gaan. Jarenlang is er ingestoken op preventie en dat blijft belangrijk, maar men wil met zoveel mogelijk instanties verder gaan. Volgens de wethouder is het belangrijk dat er meer verslavingszorg op het eiland komt en dat men niet meer voor hulpverlening naar elders moet. Dit voorkomt dat als iemand in een hulpverleningstraject aan ‘de overkant’ heeft deelgenomen, bij terugkomst op het eiland weer in dezelfde situatie terechtkomt en weer in contact komt met ‘foute’ vrienden.

Samenwerking met alle partijen ziet de gemeente als een belangrijke sleutel tot een effectievere aanpak. Er zijn al veel goede initiatieven op (vooral) het gebied van verslavingspreventie, maar door het delen van informatie kan een beter beeld van de problematiek verkregen worden. Hoe kan het lokale vangnet effectiever ingezet worden? Hoe krijgen we duidelijk welke doelgroep op dit vlak meer hulp nodig heeft? En kan de handhaving effectiever ingezet worden? Op dat soort vragen wil de gemeente een antwoord krijgen. Ook in de gemeenteraad wordt hier verder over gesproken, onder andere tijdens de Dialoogavond op 9 juli.

Onderzoek

KWR is het onderzoeksinstituut van de tien Nederlandse waterbedrijven (en het Vlaamse De Watergroep). Rioolwater bevat resten van drugs die inzicht geven in het drugsgebruik van de bevolking. In juni en september 2019 zijn twee keer een week lang monsters uit het afvalwater van de vijf verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties op Goeree-Overflakkee genomen. In het chemisch laboratorium van KWR zijn vervolgens de concentraties bepaald van de restanten van cocaïne, amfetamine (speed), MDMA (xtc), methamfetamine (crystal meth) en cannabis. Deze waarden zijn vergeleken met gemeenten en regio’s waar eerder soortgelijke onderzoeken zijn uitgevoerd.

“We weten dat er op Goeree-Overflakkee drugs worden gebruikt, zoals overal in Nederland. Wat dat betreft zijn wij geen uitzondering”, reageert burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Maar van de uitkomst op het gebied van amfetamine/speed ben ik wel geschrokken. Waarom is bij ons de concentratie zo veel hoger dan in andere gemeenten? Dat antwoord geeft dit onderzoek helaas nog niet. Maar ongeacht het antwoord, het is wel duidelijk dat we met prioriteit hier extra op moeten inzetten.”

Het valt op dat in het rapport, dat ook op de website van de gemeente is in te zien, bij een vergelijk met andere gemeenten veel gemeenten anoniem willen blijven. De heer Ter Laak gaf aan dat de gemeente Goeree-Overflakkee veel lef heeft getoond om het onderzoek te laten plaatsvinden “omdat de uitkomsten doorgaans confronterend zijn voor gemeenten”.

Uit de krant