Kinderen die in het water vallen, moeten de overkant zien te bereiken. Er zijn geen trappen aanwezig bij de hoge kademuur.
Kinderen die in het water vallen, moeten de overkant zien te bereiken. Er zijn geen trappen aanwezig bij de hoge kademuur.

SGP opteert voor veiligheid in project De Oude Werf

Algemeen 224 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Raadslid Rien van der Boom (SGP) stelde in april schriftelijke vragen over het niet aanwezig zijn van speelvoorzieningen bij het project ‘De Oude Werf’ in Middelharnis. Dit na een gesprek met een moeder uit deze wijk. Ook is er geen aangrenzende wijk met speelvoorzieningen waar gemakkelijk naar toe gegaan kan worden. Verder wees de vragensteller op de veiligheid. Bij de kadewand is namelijk geen enkele trap aanwezig.

Door Jaap Ruizeveld

Van der Boom: "Wanneer een kind in het water zou vallen, moet die de andere kant zien te bereiken en proberen op te klimmen tegen een gladde dikwijls modderige, glibberige graskant. Bij die kademuur wordt bovendien regelmatig door de jeugd gehengeld. Het water is daar zo diep dat een volwassen persoon er kopje onder gaat, werd mij door die betreffende moeder meegedeeld."

Onderzoek

In de beantwoording vanuit het college werd duidelijk dat de wijk inderdaad niet voorziet in een speelvoorziening. In het plangebied zou ook geen ruimte meer beschikbaar zijn om een speelvoorziening te realiseren. ‘Bij complexe herstructureringslocaties is het niet altijd haalbaar om een speelvoorziening te realiseren. Bij de verdere ontwikkeling van het gebied zal wel onderzocht worden of het haalbaar is om in de directe omgeving alsnog een speelvoorziening te realiseren’, zo laat het college weten.

Reactie

Van der Boom wees er bij de behandeling in de raad van 30 juni op dat het misschien mogelijk is om, in overleg met de bewoners, een aantal parkeerplaatsen te laten vervallen voor speelvoorzieningen. Daarnaast vroeg hij om een situatieschets waarop de vluchtmogelijkheden zijn aangegeven zoals in de beantwoording werd verwoord, temeer omdat deze met het menselijk oog niet waarneembaar zijn en de diepte van het water aan de oevers liefst 110 cm is. Eerder stelde het college dat bij het ontwerp van de openbare ruimte de is afweging gemaakt om geen extra trap bij de kade te realiseren. Dit omdat er direct naast de kade een zogenaamde plasberm van 1 meter breed ligt. Ook zijn er direct naast de kademuur taluds waarlangs men uit het water ‘zou kunnen klimmen. Een noodtrap zou niet nodig zijn.

Lastig

Wethouder Markwat gaf aan dat het niet zo eenvoudig is om een speelvoorziening te realiseren aangezien de parkeerdruk op die locatie hoog is. Wel probeert men in de buurt aanvullende parkeervoorzieningen te realiseren. Mogelijk ontstaat bij de afronding van de werkzaamheden in het gebied meer mogelijkheden. Op de situatieschets zal te zien zijn dat er langs de kademuur een strook ligt waar de bodem op geringe diepte ligt. Een vergelijking met een gedempte gracht rondom een kerk die de wethouder maakte, ging wat Van der Boom betreft niet op. "Het gaat hier om een hoge kademuur", zo klonk hij ongerust. De SGP-fractie blijft van mening dat een trap een veiliger oplossing betekent.

Uit de krant