Afbeelding

Team CJS 't Kompas ontvangt officieel diploma als kroon op werk

Algemeen 567 keer gelezen

DEN BOMMEL - Ruim twee jaar studeerde een groot deel van het team van Jenaplanschool 't Kompas in den Bommel onder leiding van een bevlogen docent van de Nederlandse Jenaplan Vereniging voor het officiële Jenaplan-diploma.

Tijdens deze post HBO-opleiding nam de docent het team mee het gedachtengoed van de grondleggers van het Jenaplanonderwijs Peter Petersen en later in Nederland Suus Freudenthal.
Er werden conferenties en studiedagen bezocht en literatuur en artikelen bestudeerd. In de studiedagen die meestal op de school werden georganiseerd werd de schoolontwikkeling getoetst aan de Jenaplanprincipes en zo konden de theorie en de praktijk in de school mooi met elkaar verbonden worden.

Onderwerpen die uitgewerkt werden waren bijvoorbeeld het thematische werken gekoppeld aan de leerdoelen; werken met ‘de fiets van Jansen’; de organisatie van betekenisvolle vieringen en de ontwikkeling van een persoonlijk rapport /folio in eigen huisstijl.

De enthousiaste deelnemers specialiseerden zich ook in een meesterstuk. Zo werd onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en het aanbod voor pientere kleuters. Het ontwerpen en werken met ritmische week plannen waarin de kinderen gepersonaliseerd leren en werken aan hun persoonlijke leerdoelen werd verder uitgebouwd voor de middenbouw.

Een meesterstuk richtte zich op een creatieve en visueel uitdagende leeromgeving en ook het groene speelgebied voor de school werd onderzocht en nog veel speelser en interessanter gemaakt ook voor de oudere leerlingen. Spel is namelijk in de Jenaplanschool een heel belangrijk aspect van de ontwikkeling van ook oudere kinderen.

De schoolleider verbond de Jenaplanopleiding met de schoolontwikkeling en de toekomstplannen van de school en het onderwijs. Zo kon het team een echt Jenaplan proof schoolplan aan de inspecteur van onderwijs presenteren afgelopen jaar. Toekomstgericht en eigentijds onderwijs vanuit een fundament met een duidelijke visie waarbij het kind en de persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Team, ouders en kinderen kijken in dit bijzondere vernieuwingsonderwijs samen naar de toekomst van den Bommel en verheugen zich in de plannen voor de bouw van een nieuw schoolgebouw.

Het groeiende leerlingenaantal geeft aan dat kinderen en ouders tevreden zijn en tot bloei komen in deze veilige en vriendelijke dorpsschool waarbij 'Samen leren voor het leven' centraal staat.

Uit de krant