Logo eilandennieuws.nl
Jolanda de Berg (rechts) neemt Het Zwarte Schaap over van Ria en Corrie Jansen (Foto: Kees van Rixoort).
Jolanda de Berg (rechts) neemt Het Zwarte Schaap over van Ria en Corrie Jansen (Foto: Kees van Rixoort).

Dirkslandse wolwinkel in nieuwe handen

DIRKSLAND – Breien, haken, handwerken – van je hobby kun je je werk maken. Ria en Corrie Jansen deden dat bijna 28 jaar in wolwinkel Het Zwarte Schaap in Dirksland. Maandag 29 juni namen ze afscheid en ging de sleutel van het winkelpand aan de Straatdijk naar Jolanda de Berg. Dat laatste gebeurde voor de deur op symbolische wijze, via brei- en haakpennen.

Door Kees van Rixoort

In oktober 1992 namen Ria en Corrie Jansen de wolschuur over. Die was tot dat moment gevestigd naast verzorgingshuis De Geldershof. De nieuwe locatie was op de Straatdijk, eerst anderhalf jaar in een voormalig café – met de kassa op de bar – en daarna in de witgoedzaak die Nieuwland achterliet. De wolwinkel bouwde een trouwe klantenkring op, ook door in te spelen op bijvoorbeeld de ‘haakrage’. De zaak kwam voller en voller te staan. De klantenkring groeide mede doordat soortgelijke winkels ermee stopten.

De dames van Het Zwarte Schaap hebben er altijd veel plezier in gehad en hoefden niet per se te stoppen. Maar nu ze hun wolwinkel konden overdoen aan Jolanda de Berg, lieten ze zich die kans niet ontglippen. “Er stond iemand op ons stoepje, dus… En we vinden het belangrijk dat deze zaak blijft bestaan.”

Jolanda draaide al anderhalf jaar mee op vrijdagmiddag. Ze is inmiddels een bekend gezicht in de zaak, die een nieuwe naam krijgt: De Garenkast (bij Jolanda). “Echt een ‘snoepjeswinkel’”, vindt Jolanda, die zich al een groot deel van haar leven bezighoudt met handwerken. “Voor mij een ultieme kans, ik krijg er veel energie van.”

Tussen 3 en 24 augustus is de zaak gesloten. Spaarkaarten van Het Zwarte Schaap zijn tot en met 31 december 2020 te besteden bij De Garenkast.

Meer berichten