Logo eilandennieuws.nl
MAF-Suriname aan het werk voor patiënten. De foto dateert overigens van voor de coronatijd.
MAF-Suriname aan het werk voor patiënten. De foto dateert overigens van voor de coronatijd.

Verkoping in Ouddorp voor werk familie Bijkerk in Suriname

OUDDORP - Op zaterdag 4 juli staat een verkoopactie op bestelling gepland in Ouddorp ter vervanging van de verkoping/rommelmarkt op de zaterdag voor Pinksteren. De opbrengst is bestemd voor Stichting Zendingsondersteuning Suriname en in het bijzonder voor de familie Bijkerk en hun werk voor de MAF.

"We hebben bedrijven en personen bereid gevonden om mee te werken, waarvoor hartelijk dank. U begrijpt dat Stichting Zendingsondersteuning Suriname de inkomsten goed kan gebruiken om familie Bijkerk in Suriname blijvend te kunnen ondersteunen", aldus Anja Voogd van de TFC en werkgroep Ouddorp. Bestellingen kunnen online geplaatst worden via www.szos.nl. De uiterste besteldatum is 1 juli. Plaats van ophalen is het parkeerterrein van Eben-Haëzer.

Andy en Jacoline Bijkerk-Voogd schrijven vanuit Suriname het volgende: "Een onzichtbaar, ongrijpbaar virus verspreidt zich razendsnel, zonder enige discriminatie. Bruin en blank, geel- en roodhuiden worden getroffen. Nederland is inmiddels bezig aan een herstart. Wij zijn nog niet zover. Suriname is in dezelfde tijd als Nederland dichtgegaan en is lange tijd bijna corona-vrij gebleven; mede dankzij het snelle besluit van de overheid om de grenzen te sluiten. Maar eind mei vonden er ineens veel besmettingen plaats en we zitten nu in een totale lockdown. Dat betekent dat iedereen maar 1 keer per week boodschappen mag doen en verder niet op straat mag komen."

"Maar MAF behoort bij de uitzonderingen. Zij hebben een samenwerkingsverband met de Medische Zending en het Covid-19-crisisteam. Los van het contract is er trouwens ook niemand anders die coronapatiënten wil vervoeren, hoog risico natuurlijk. Dus heeft MAF twee vliegtuigen klaargemaakt om corona-veilig te vliegen. Het hangaarpersoneel heeft luchtdichte afscheidingen gemaakt tussen de cockpit en het passagiersgedeelte. Een van de twee Airvans heeft zelfs nog een aparte ruimte voor de dokter. Petje af voor het zorgpersoneel van de Medische Zending die zo betrokken is op het welzijn van de binnenlandbewoners. Het zijn niet alleen Surinaamse inwoners, maar ook mensen uit Brazilië en Frans-Guyana die heen en weer over de grenzen lopen of varen en blijkbaar corona hebben ‘binnengehaald’. Met name de mensen uit Brazilië kunnen niet worden teruggestuurd, omdat in Brazilië de uitbraak zo groot is en er onvoldoende middelen zijn om alle patiënten te helpen. Dus vullen de ziekenhuizen zich, naast Surinamers, ook met buitenlanders en zijn onze ziekenhuizen nu ook overvol."

"Het MAF-team opereert vanuit een oude hangaar op het vliegveld Zorg en Hoop in de stad Paramaribo. De ruimte is eigenlijk al te klein om er met alle mensen goed te kunnen werken, laat staan rekening houdend met de 1,5 meter afstandsregel. Dus werken we in twee teams. Dat vraagt ontzettend veel communicatie om op één lijn te blijven opereren. De appjes gaan dan ook vaak door tot laat in de avond. Het team is moe en het einde is nog niet in zicht. Zonder God lukt het niet. In Zijn aanwezigheid kunnen we opladen om vervolgens weer te kunnen uitdelen. Een noodsituatie legt daar altijd weer duidelijk de vinger bij. Dank u wel Heere!"

"Naast de aanpassingen voor eenieder vanwege de maatregelen, is er bij het lokale personeel ook een andere zorg. En zij vertegenwoordigen een veel grotere groep in het land. Velen kunnen niet meer rondkomen vanwege de verhoogde boodschappenprijzen en de dalende waarde van het geld. Het is telkens weer de vraag: Wat kunnen we doen? Hoe kunnen we helpen en waarmee zouden we hen helpen? Bid u/jij mee voor wijsheid?"

Meer berichten