Afbeelding

Marga van Elk vangt cavia’s op in Oude-Tonge

Algemeen 1.499 keer gelezen

OUDE-TONGE - Toen Marga van Elk vijf jaar oud was, kwam de eerste cavia bij haar in huis: Jodocus, vernoemd naar Jodokus de Marmot, een personage uit 'De Fabeltjeskrant'. Dit werd de cavia van haar zus. Kort daarna kreeg Marga zelf zeugje Loeki. Daarmee werd haar liefde voor cavia’s geboren, die uitgegroeid is tot een ware passie. Nu, inmiddels vijftig jaar later, zorgt ze voor de opvang en herplaatsing van enkele honderden cavia’s per jaar via Stichting Cavia Oude-Tonge, naast haar fulltime baan in het onderwijs. En daartussen zijn best wat overeenkomsten te vinden.

Tekst en foto: Klazina de Bakker

In de huiskamer scharrelen een aantal cavia’s gezellig door hun hok. “Deze caafjes hebben extra zorg nodig”, vertelt Marga. “Sommige zijn ziek of kunnen moeilijk eten. Hier in huis kan ik ze goed in de gaten houden. Al van jongs af aan heb ik een klik met cavia’s. Ik houd van hun nieuwsgierigheid en de geluiden die ze maken. Daarnaast zijn ze knuffelbaar en geven ze veel gezelligheid.” De stal, die aan het woonhuis grenst, biedt onderdak aan tientallen cavia’s. In hun goedverzorgde verblijf, gebouwd door partner Jan, knabbelen ze op een worteltje of een blaadje witlof. Door het aangelegde drinkwatersysteem en de voersilo’s hebben ze altijd genoeg te eten en te drinken. Een prima opvangplek.

“Mensen kunnen hun cavia’s hier gratis brengen”, legt Marga uit. “Wij vangen ze op en verzorgen ze, tot ze een nieuw thuis hebben gevonden. Dat is eigenlijk zo gegroeid. Ik haalde zelf al een aantal jaren cavia’s bij de opvang van Stichting Cavia in Bakkeveen, Friesland. Dat sprak mij ontzettend aan. In 2013 begon ik met de noodopvang van een klein aantal cavia’s, die daarna weer door gingen naar Bakkeveen. Toen kwam in 2016 het verzoek of ik een grote groep wilde opvangen. Zo zorgde ik drie weken lang voor 53 cavia’s. Dat was heerlijk om te doen. Ik vroeg me af of ik hier in de regio ook cavia’s zou kunnen herplaatsen. En zo is het begonnen. Ik werd een adres van Stichting Cavia voor opvang en herplaatsing. Het was een droom, die uitkwam.”

Honderd cavia's

Op de boerderij is veel ruimte. Naast de cavia’s wonen er meerdere katten, drie schapen, twee varkens, twee pony’s en kippen. “We verbouwden de paardenstallen tot opvangruimte voor de cavia’s. Via Facebook en Marktplaats bracht ik dit onder de aandacht en langzamerhand ging het lopen. Mensen kwamen nog eens terug en via mond-tot-mondreclame werd de opvang bekender. Er komen mensen vanuit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland, maar bijvoorbeeld ook uit België. Op een gegeven moment had ik meer dan honderd cavia’s onder mijn hoede. Dat was echt te veel. Gelukkig kan ik in zo’n situatie terugvallen op de stichting en kunnen er cavia’s bij andere opvangadressen van ons terecht. Meestal heb ik tussen de vijftig en zeventig cavia’s, dat is voor mij een prima aantal.”

Waarom mensen hun cavia naar de opvang brengen? Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn. “Als iemand allergie blijkt te hebben, bijvoorbeeld. Of als de persoonlijke situatie van iemand verandert. Het gebeurt ook dat mensen hun cavia’s te weinig aandacht kunnen geven en ze daarom een betere plek gunnen. Er worden wel eens onbedoeld nestjes geboren. Daarnaast lukt het niet altijd om twee cavia’s bij elkaar te houden. Om vechtpartijen te voorkomen, moeten ze dan uit elkaar worden gehaald.” Veel beertjes (mannetjescavia’s) die worden afgestaan worden dan ook gecastreerd en worden met of bij een zeugje (vrouwtjescavia) herplaatst. Dat de opvang nodig is en gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat Marga sinds 2016 al 900 cavia’s heeft binnen gekregen, waarvan er 830 zijn herplaatst. Dit jaar hebben al meer dan 100 cavia’s een nieuw plekje gevonden. “Niet alle cavia’s kunnen worden herplaatst. Sommige hebben iets onder de leden of zijn al te oud. Die caafjes blijven gezellig hier en kunnen financieel worden geadopteerd voor 25 euro per jaar.”

Groepsdieren

Een aantal van deze cavia’s woont in een riant buitenverblijf, waarin ze heerlijk vrij rond kunnen lopen. Een zwarte cavia met lange plukken haar, steekt nieuwsgierig zijn kopje over de rand van het hok. Enkele plekjes verderop ligt een bruin met wit pluizenbolletje heerlijk te slapen. “Cavia’s zijn groepsdieren. Daarom houd je er altijd minimaal twee bij elkaar. Als mensen een maatje voor hun eigen cavia zoeken, vraag ik of ze deze mee willen nemen naar de opvang. In de huiskamer nemen we dan ruim de tijd om te kijken of er een klik met de toekomstige huisgenoot is. Vaak zie je dat al snel. Als een cavia gaat eten of zich gaat wassen, is hij op zijn gemak. Cavia’s zijn namelijk vlucht- en prooidieren en stellen zich niet zomaar kwetsbaar op. Een castraat koppelen aan een zeug lukt meestal wel. De beren zijn niet zo gemakkelijk te koppelen. Zeker als ze in de puberteit zijn, kunnen ze behoorlijk gaan botsen met elkaar. Als je twee beren bij elkaar wilt zetten, is het verstandig een mannetje van minimaal één jaar en een jonger mannetje te nemen. Dat gaat meestal goed. En zo niet? Dan mag je altijd terugkomen naar de opvang.”

Niemand hoeft zich bezwaard te voelen om een cavia bij de opvang te brengen. “Wij oordelen niet over de reden van afstaan. We zijn juist blij dat de cavia’s bij ons worden gebracht en niet buiten worden losgelaten of gedumpt. Breng ze gerust, daar zijn we voor. We rekenen geen kosten, maar een donatie mag natuurlijk altijd. Stichting Cavia krijgt geen subsidie. We doen we ons werk op basis van giften. Daarnaast kunnen mensen ons steunen door financiële adoptie van een cavia en vooral door de opvang bekend te maken. We werken alleen op afspraak, want we nemen graag ruim de tijd voor onze bezoekers.”

Ze besluit: “Ik doe dit werk met heel veel plezier. Ik vind het heerlijk om goed voor de cavia’s te zorgen. Daarbij zie ik wel een parallel met mijn werk in het onderwijs. Zowel de kinderen met wie ik werk als de cavia’s die ik opvang, verdienen het om goed terecht te komen. En daar draag ik graag een steentje aan bij.”

Stichting Cavia Oude-Tonge is bereikbaar via Facebook, tel. 06-44104998 (alleen op werkdagen van 19.30-20.00 uur) en via www.stichtingcavia.nl, waarop alle locaties van Stichting Cavia te vinden zijn.

Uit de krant