Afbeelding

“Iedere stap, hoe klein ook, is een besluit om verschil te maken in deze wereld”

Algemeen 804 keer gelezen

OUDDORP/HAAMSTEDE - ‘Genoegen nemen met genoeg’ is de quote waarmee de tiny house beweging in Amerika ontstond. Een zin die naadloos aansluit bij het diepe verlangen van Mirjam Looij naar meer eenvoud in haar leven. Vanaf vandaag (dinsdag) ligt haar boek 'Bewuster leven' in de boekwinkels. Hierin neemt ze de lezer mee in haar zoektocht naar een eenvoudiger leven. Een handreiking om het geluk van genoeg te leren kennen, zodat tevredenheid en dankbaarheid (nog meer) een plek in ons leven kunnen krijgen.

Door Klazina de Bakker

Al eerder schreef Mirjam columns voor Eilanden-Nieuws over de bouw van en het wonen in een tiny house, dat sinds drie weken niet meer in Ouddorp, maar in Haamstede staat. “Dit boek is tegelijk ontstaan met ons tiny house. Toen we de knoop doorhakten om in een tiny house te gaan wonen, veranderde mijn leven compleet. We verkochten ons huis met een groot deel van de inboedel en namen onze overige bezittingen onder de loep. Uiteindelijk hielden we enkel datgene over wat echt belangrijk voor ons was. Met de winst van ons huis lieten we een (bijna) zelfvoorzienend huisje bouwen waardoor we in één klap een stuk duurzamer konden gaan leven dan voorheen. Maar ook schuldenvrij, waardoor er meer ruimte kwam om datgene te doen waar we echt blij van werden. Dit hele proces schreef ik op in mijn dagboek en al snel kwam daar een verlangen om mezelf meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen zoals minimaliseren, klimaatverandering, digitaal minimaliseren en het dichter leven bij de natuur. Het tiny house leven dwong mij om bewuster te leven en daar haalde ik zoveel voldoening uit dat ik besloot om dit boek te gaan schrijven.”

Veranderingen

“In de tijd waarin we nu leven, ervaren we wat genieten met minder inhoudt. Een paar maanden geleden veranderde ons leven, waarin het toch wel vaak draaide om meer, langer, duurder, groter, fijner, compleet. Veel dingen, die zo vanzelfsprekend waren, waren door de beperkingen niet meer mogelijk waardoor we ons leven noodgedwongen anders moesten inrichten. De beperkingen hebben nog eens extra bloot gelegd hoe goed we zonder kunnen en hoe waardevol hetgeen is wat we wél hebben. Met de kinderen in mijn klas maakten we in een kringgesprek een poster over de lastige en moeilijke dingen die corona bracht, maar ook van de fijne dingen. Daar kwamen dankbaarheidspunten uit zoals; Ik heb meer tijd om de dingen te doen waar ik van blij van wordt, normale dingen zijn minder vanzelfsprekend, ik heb mijn familieleden beter leren kennen en ik heb eigenlijk voor het eerst de natuur écht zien veranderen door de lente. Ik denk dat het goed is om ruimte in te bouwen om te reflecteren in deze tijd. Om stil te staan bij al het leed wat corona veroorzaakt(e) maar ook wat voor moois deze tijd ons gaf. Zodat we wellicht lessen kunnen trekken en deze mee de toekomst in kunnen nemen.”

“Het wonen in een tiny house heeft mijn leven veranderd. Sinds we hier wonen stel ik mezelf vaker de vraag: wat heb ik, wat hebben wij écht nodig? Wat heb ik nodig aan kleding? Wat hebben wij écht nodig aan elektriciteit? Wat hebben wij nodig om van rond te komen? Wat heb ik nodig om met plezier en voldoende energie mijn werk te kunnen blijven doen? Het leven in een tiny house dwingt mij ertoe om mijn leven anders vorm te geven en dat zie ik daarom als de grootste winst.”

Keuzes maken

Wie bewuster wil gaan leven, vindt in Mirjams boek veel inspiratie. “Ik vertel over het leven in een tiny house en neem de lezer mee in thema’s als minimaliseren, klimaatverandering en een leven dicht bij de natuur. Als het gaat om duurzaamheid, kunnen kleine veranderingen al een verschil maken. Of je nu besluit een dag geen vlees te gaan eten of helemaal geen vlees meer, zonnepanelen te nemen of te kiezen voor een groene energieleverancier, afval te scheiden of zero waste te leven, een elektrische auto koopt of je kilometers met de auto probeert te beperken, een vliegreis per jaar minder maakt of helemaal stopt met vliegen. Iedere stap is een besluit om nog beter voor onze mooie planeet te zorgen. Maar bewuster leven begint bij het weten dat je goed genoeg bent en dat God genoeg is voor jou. Met die wetenschap kun je stapje voor stapje aan de slag met de andere thema’s.”

In “Bewuster leven” deelt Mirjam haar verhalen, worstelingen en inzichten maar geeft ze ook handvatten voor een bewuster leven met een positieve en soms christelijke insteek. Iedere week staat er een ander onderwerp centraal zoals duurzaamheid, eenvoud, het tiny house, (digitaal) minimaliseren, geloof en zelfliefde.” Het boek is als paperback verkrijgbaar voor €15,99 of als e-book voor €9,99. Om te vieren dat het boek uit is verloot Mirjam via haar Instagrampagina @mirjamlooij vandaag (dinsdag) twee boeken.

Uit de krant